Gazdaság

2010.07.26. 14:19

Orbán Viktor: a kormány ambíciója legalább akkora, mint a Sapáé

Székesfehérvár - Orbán Viktor miniszterelnök és John van den Nieuwelaar, a Sapa Profiles Kft. ügyvezető igazgatója közösen rakta le hétfőn Székesfehérváron egy nyolcezer négyzetméteres, új gyártócsarnok alapkövét.

B. Kiss László

A tervek szerint két év múlva befejeződő beruházás ötmilió euró értékű, amelyhez 548 millió forint támogatást nyújt az Európai Unió és a magyar állam. A norvég tulajdonú, svédországi székhelyű Sapa a világ legnagyobb alumíniumprofilokat gyártó cégcsoportja, amely - három földrészen - összesen több mint 13 ezer dolgozót foglalkoztat.

Az egykori  Köfém présüzemét magában foglaló fehérvári Sapa 2007-ben vált ki az Alcoa-Köfémből, amikor az norvég Orkla és az Alcoa egyesítette a lágy ötvezetű, alumínium profilokat előállító egységeit. (Az Alcoa 1993-ban szerzett 50 százalékos, majd 1996-ban száz százalékos részesedést a fehérvári gyáróriásban, amelynek  az 1940-es évekig nyúlik vissza  a története.) A Sapa Profiles Kft.  ma már azonban teljes egészében az Orkla tulajdona - hangzott el az ünnepségen. Míg korábban főleg a nyílászárókat és egyéb épületszerkezeti elemeket gyártottak, addig két év óta az autóiparnak,  illetve a napenergiát felhasználó berendezésekhez is gyártanak váz- és tartószerkezeteket. Így például az új  Aston Martin modellhez 112 alumíniumalkatrészt szállítanak Fehérvárról.  A jelenleg mintegy ezer főt foglalkoztató cég támogatja a fehérvári jégkorongcsapatot, és példaértékűnek nevezhető az ugyancsak helybéli Széchenyi szakközépiskolával kialakított együttműködése.
- A magyar állam a közel félmilliárdos támogatást a 200 új munkahely létrehozásához adta a Sapanák - hangsúlyozta az alapkő letételekor Orbán Viktor. A miniszterelnök  - a cég és a szakközépiskola együttműködésére utalva - elmondta: a kormányzat átalakítja a szakképzés jelenlegi rendszerét. A kormány ugyan csak hatvan napos múltra tekint vissza, de az ambíciója legalább akkora, mint a Sapáé - fogalmazott a kormányfő.  Célja, hogy Magyarországot Közép-Európa legvonzóbb befektetési helyévé tegye. Ezt a kisebb bürokrácia, a csökkenő és átláthatóbb adóterhekben megnyilvánuló kiszámíthatóság  szolgálja - mondotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!