Gazdaság

2009.12.30. 03:28

Késik a nádaratás a tavon

Székesfehérvár - Az enyhe időjárás következtében egyik tó sem fagyott be, ez késlelteti a Velencei-tó és a Balaton nádaratását, azt ugyanis csak tíz centi vastag, teherbíró jégen lehetne megkezdeni.

MTI

E szomorú hírt a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője közölte. Csonki István elmondta: a 10 centiméter vastagságú jég kialakulásához mtegy 10-12 hideg nap szükséges, így az legkorábban január közepére várható. Az igazgató rámutatott: igazgatóságuk - a kiírást és az eredményhirdetést követően - napokon belül szerződik a Velencei-tó és a Balaton területén lévő vízminőség-védelmi nád és haszonnád learatására kiírt nyílt közbeszerzési eljárások nyerteseivel. Az igazgatóság adatai szerint a Balatonon és a Velencei-tavon egyaránt mintegy 1000-1000 hektár nagyságú nádterület található. A Balatonnál széttagoltan és inkább a part mentén, a Velencei-tónál pedig szinte egybefüggő területen. A Balatonnál a széttagoltságból adódó hátrányokat csökkenti, hogy a települések önkormányzatai, a horgászegyesületek és az üdülőtulajdonosok a saját területükön rendszerint le szokták vágni a nádat. Az igazgatóság szakemberei azzal számolnak, hogy a kedvező időjárás esetén a Velencei-tóban lévő nád minimum egyharmadát - mintegy 300-350 hektáros területet - learatják. Csonki István szerint ez azért volna fontos, mert 2008-ban a nádnak mindössze 10-20 százalékát sikerült learatni - azt is szinte csak a part menti területekről -, a régi nád pedig kevésbé eladható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!