12°
23°
12°

Drágult a vaj, viszont olcsóbb lett a baromfihús

A múlt hónapban hazánkban a fogyasztói árak átlagosan 2,5 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly szeptemberben.

Tizenkét hónap alatt, 2016 szeptemberéhez viszonyítva az élelmiszerek ára 3,1 százalékkal emelkedett. A vaj, vajkrémé – a világpiaci trendet követve – 16,5 a sajté 9,5, a sertéshúsé 8,5, a kávéé 7,1, a kenyéré 5,9, a párizsi kolbászé 5,8 százalékkal – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett gyorstájékoztatójából. A KSH honlapján olvasható közlemény szerint viszont a baromfihús ára 12,9 százalékkal csökkent. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, átlagosan 6 százalékkal.

Az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára átlagosan 2,7 százalékkal nőtt. Az üzemanyagok ára 5,3 százalékkal emelkedett, a tankönyveké – az ingyenes tankönyvet kapó diákok körének bővítése miatt – 58,7 százalékkal csökkent. A szolgáltatások ára 1,8, a háztartási energiáé egy százalékkal lett magasabb. A tűzifa 8,8 százalékkal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A ruházkodási cikkekért 1,1 százalékkal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek 0,1 százalékkal kevesebbe kerültek.

HÁROM SZÁZALÉK AZ INFLÁCIÓS CÉL

A szeptemberi fogyasztói árindex alacsonyabb lett a vártnál. A maginfláció emelkedése viszont tükrözi az élénkülő belső keresletet, de leginkább a dohánytermékek jövedéki adóemelését, a tej- és tejtermékek régiós és európai árnövekedési ciklusát – emelték ki az MTI-nek az elemzők.

Az infláció ütemén kívül nagy jelentősége van az infláció kiszámíthatóságának és kiegyensúlyozottságának. Ha ilyen az infláció, akkor nagyobb inflációs ráta mellett sincs negatív hatása a gazdaságra. Az árszínvonal csökkenése a defláció. A defláció, vagyis a negatív infláció a gazdasági növekedést fogja vissza, vagy egyenesen gazdasági visszaeséshez vezet – olvasható az az internetes lexikonban.

A Magyar Nemzeti Bank szakértői 2017-re 2,4, jövőre 2,5 százalékos, 2019-ben 2,9 százalékos inflációt prognosztizálnak. Az inflációs cél fenntartható elérését az eddig vártnál egy negyedévvel később, 2019 közepén valószínűsítik.

 

Kommentek

Legolvasottabb

1
Három sérültje van a Budai úton történt balesetnek
2
Székesfehérvár akkor és most – Piac tér
3
A jövő év közepén kezdik az építését a fedett arénának Fehérváron
4
Kovács Zsolt segédápoló a székesfehérvári kórház baleseti osztályán, önkéntes tűzoltó Bicskén
5
Beszámoló a fehérvári kórház sürgősségi osztályának mindennapjairól
Kosárlabda
Horog László
Izraeli élcsapat ellen folytatja szereplését a Fehérvár
Bajnokok Ligája / 3 órája
Nem bírt a Dortmund az APOEL-lel
A Real Madrid és a Tottenham Hotspur szintén döntetlent játszott, a Manchester City legyőzte a Napolit.
Gyász
/"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Elpihent a kéz, mely értünk dolgozott. Lelkünkben élni fogsz, míg szívünk dobog, Mert számunkra nem leszel halott. Élni fogsz, mint a csillagok."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *TÓTH IMRE* *Kassai úti lakos* életének 85. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2017. október 20-án 14.30-kor a Béla úti temetőben lesz. A gyászoló család
Vértesacsa / 5 órája
Akik ötven éve végeztek
Kocsis Noémi
Takács Szabolcs / 5 órája
A tudatosság az egyik titok Takács Szabolcs, a harmincas „nyugdíjas” szerint
Szanyi-Nagy Judit
Helytörténeti Gyűjtemény / 5 órája
Lukács László volt a vendég a jubiláló Helytörténeti Gyűjteményben Iváncsán
FMH
Hetedhét Játékmúzeum / 5 órája
Ajándékok textilből, papírból s. k.
Majer Tamás
Csillagok háborúja / 5 órája
Megvan, mi lesz a Han Solo-film címe
Tóparti Gimnázium / 6 órája
Volt diákok tárlata
Szabó Zoltán