Gazdaság

2009.05.12. 02:29

Elkezdődött a vasúti felújítás

Fejér megye - Elindultak a Tárnok-Székesfehérvár vasútvonal felújításának látványosabb munkálatai: Martonvásáron elbontottak két vágányt, Gárdonyban is folynak a munkálatok.

Fejér Megyei Hírlap

Számos utas várakozott reggel a gárdonyi vasútállomáson. Egy fiatalasszony és két középkorú úr az ablakra ragasztott, menetrendi változásokról szóló közleményt figyelte. Több vonat máskor indul: van, amelyik korábban; van, amelyik később - magyarázták egy időközben odaérkezőnek. A markoló az első vágánynál épp ekkor kezdte a munkát. A munkavégzés a gyalogos felüljáróról is jól látszott: az 1-es, 2-es és 3-as vágány felett a felsővezetéki hálózatot részben átalakították, megindult a bontás. Az utasok a 4. és az 5. vágányhoz siettek, a vonatok ezekre érkeznek a felújítások idején. A balesetmentes közlekedés érdekében az 5. vágány mellett ideiglenes peront alakítottak ki. Az állomás közelében az aluljáró építéséhez felvonultak a kivitelező munkatársai: olyan gyalogos aluljáró épül, ahol a várost és a vasutat a tóval is összekötik.

Martonvásáron két vágányt - a 6. és 7. vágányt, hasonlóan a felettük lévő felsővezetéki hálózathoz - már elbontották, a területet átépítik.

Szeleczky Béla, a MÁV székesfehérvári forgalmi csomóponti vezetője járt a felújítás helyszínén. Tőlem is érdeklődött egy idős bácsi, mi lesz itt - mesélte a csomóponti vezető, aki szerint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. munkatársai több fórumot is tartottak, a megrendelő folyamatosan tájékoztatja az érdeklődőket.

Szeleczky Béla rámutatott: a vonalakon felújítják a teljes vágányhálózatot: ennek részeként kezdődtek a martonvásári és a gárdonyi munkálatok. Új, elektronikus biztosító berendezést telepítenek, minden állomáson aluljárókon át lehet megközelíteni a vágányokat .

A Velence, Velencefürdő és Agárd megállóhelyeken a meglévő állomásépület megszűnik, helyettük korszerű esőbeállókat létesítenek. A jegykiadást a MÁV-Start Zrt. automaták segítségével oldja meg. A dinnyési állomás megszűnik, helyette Dinnyéshez közelebb, új megállóhely épül. Kápolnásnyéken elbontják az állomásépületet, helyette újat építenek. A község és a 7-es út összekapcsolását külön szinten, közúti alagút létrehozásával teremtik meg. Diny-nyés és Fehérvár között jelenleg nincs több megálló: ez a felújítások után módosul. Bár a vonatok a régi nyomvonalon haladnak, Börgöndpuszta néven új megállóhely létesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!