Gazdaság

2011.11.04. 13:50

Csökkenő fogyasztás, növekvő infláció

Kedvezőtlennek látja a jövő évi kilátásokat a GKI Gazdaságkutató Zrt., bár a legfrissebb előrejelzése szerint kevésbé mély recesszió várható, mint a két évvel ezelőtti volt.

Osváth Sarolta

A GKI Gazdaságkutató Zrt. prognózisa a friss gazdasági adatokra épül, amelyek szerint egyre lassul a gazdaság növekedése és számos ágazatban folytatódik a visszaesés. Az ipari termelés dinamikája az idén folyamatosan mérséklődik, az augusztusi szint 1,3 százalékkal kisebb volt a júliusinál. Az ipari export majdnem felét a feldolgozóipar két ágazata adja. Augusztusban a járműgyártás kivitele jelentősen, 20 százalékkal bővült, ezzel szemben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának kivitele már ötödik hónapja érezhetően csökken. Az ipar hazai eladásai 2010 októbere óta egyetlen hónapban sem emelkedtek. Várhatóan 2012-ben az ipari export növekszik az autóipari beruházások belépésének hatására, ugyanakkor a belföldi értékesítés tovább csökken. A GKI kutatói 2011-ben és 2012-ben is öt százalék körüli ipari növekedést várnak.

Nem várható változás az építőipar helyzetében sem, előreláthatóan a már öt éve tartó visszaesés jövőre is folytatódik. Ennek oka a nagyberuházások elmaradása és a lakásépítés jelentős csökkenése. Augusztus végén a megkötött szerződések volumene több mint egyharmaddal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A kiskereskedelmi forgalom az első nyolc hónapban alatta maradt az egy évvel korábbinak, s ezen nem változtatnak az év végi ajándékozással járó ünnepek sem, mivel a háztartásoknak a magas hiteltörlesztési terhek, illetve az egyösszegű végtörlesztés miatt aligha lesz pénzük a költekezésre. A GKI szerint jövőre tovább romlik a helyzet a belföldi fogyasztásban, mivel az szja-változások, különösen az adójóváírás kivezetése következtében mintegy 1,52 százalékkal csökkennek a reálkeresetek, és emiatt további háromszázalékos forgalom-visszaesés várható.

Az infláció 20092012 folyamán a 45 százalék sávban ingadozik. Idén 3,8 százalék, jövőre ennél magasabb, 4,8 százalék körüli éves átlagos áremelkedés várható.

A GKI valószínűtlennek tartja a 2012-re tervezett 2,5 százalékos államháztartási hiány teljesítését. Egyrészt azért, mert recessziós viszonyok között, az újabb és újabb adók kivetése ellenére, romlik a gazdaság adófizető képessége. Másrészt a jelek szerint a Széll Kálmán-tervben előirányzott rendszerszerű kiadáscsökkentés nagy része feledésbe merül. Ugyanakkor a kormányra nagy nemzetközi politikai és pénzpiaci nyomás nehezedik, hogy 2012-ben semmiképpen se emelkedjen három százalék fölé a deficit. Ezért valószínű, hogy mindenáron tartani fogja a 2,9 százalék körüli hiányt, ehhez azonban még sok idei és jövő évi megszorító lépésre lesz szükség.
keretbe

A múlt heti EU-csúcs döntéseit a nemzetközi piac megnyugvással fogadta, hazánkban viszont ennek a hatása átmenetileg sem érvényesült, folytatódott a forint gyengülése. Tovább tart a kockázati felárak emelkedése, miközben a magyar állampapírok iránt aggasztóan lecsökkent kereslet. Egyre valószínűbb a magyar gazdaság hitelképességének leminősítése, ennek következtében emelkednek a piaci kamatok. Emiatt a GKI szerint az MNB az alapkamat emelésére kényszerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!