Gazdaság

2017.02.12. 10:05

Az EU országaiban egy kiló fehér kenyér átlagosan 2,1 euróba kerül

Székesfehérvár - Rövidesen többet fizetünk a kenyérért és egyes péksüteményekért, a pékségek jó része ugyanis a munkabérköltségek emelkedése és az egyéb kiadások növekedése miatt rákényszerül az áremelésre.

Dávid Erzsébet

A legnagyobb megyei kenyérgyár, a székesfehérvári Alba Kenyér Sütőipari Zrt. február 20-tól átlagosan 10 százalékkal drágábban szállítja megrendelőinek a fehér és félbarna kenyeret, a vizes zsemlyét és kiflit, s eltérő mértékben nő a finom pékáruk ára is. A cég 2010 novembere óta először kényszerül emelésre. Eddig nem tette ezt meg annak ellenére sem, hogy az időközben megnövekedett költségek miatt nulla százalék körüli eredményszintet tudott csak elérni.

- Miután a sütőipar erősen kézimunka igényes ágazat, a munkaerő árának idei növekedése már olyan érzékenyen érinti a vállalat gazdálkodását, hogy kénytelen hozzányúlni az árakhoz. Dolgozóink nyolcvan százalékának jár a béremelés, ami a járulékos költségekkel együtt, éves szinten 28-30 millió forint többletkiadást jelent - mondja a cég vezérigazgatója.

Rotter Jenő hozzáfűzi: az Alba Kenyérnek nagy szüksége van a munkáskézre, az ügyes szakemberekre, mivel nemcsak a székesfehérváriakat látja el termékeivel, hanem 80-100 kilométeres körzetben levő településekre és Budapestre is szállít.

Nyolc órás műszakban 24 tonna kenyér, 120 ezer vizes zsemlye, 110 ezer kifli és egy tonna finom pékáru készül a székesfehérvári üzemben. A termékekkel közvetlenül dolgozó szakembereket szerencsére meg tudták tartani, hűséges törzsgárdája van a cégnek, de az egyéb munkaterületeken nagy szükség lenne még legalább nyolc emberre. A hiányzó munkaerőt részben külső szolgáltatókkal pótolják, de a cég vezetői remélik, a megemelt munkabérek hatására javul majd a helyzet.

Rákényszerül az áremelésre egy másik székesfehérvári sütőipari cég is: a J Pékség néven ismert dr. Juhász Kft. március elejétől átlagosan 13 százalékkal kér majd többet a termékeiért. Eddig ez a vállalkozás sem akarta meglépni az áremelést, s annak ellenére, hogy nullaszaldós árbevétel-arányos jövedelmezőséggel gazdálkodott, utoljára 2011-ben emelt árat. A munkaerő költségeinek idei növekedésével azonban jelentősen nőttek a cég terhei, a 19 embert érintő béremelés havi 300 ezer forinttal növeli meg a kiadásait..

Juhász Gyula tulajdonos ügyvezető elmondta, a pékségnek jelentős szerepe van a megyeszékhely és mintegy 30 kilométeres körzetben levő települések kenyér- és péksütemény ellátásában. Nyolcvan üzletbe, naponta 1,5 tonnányi terméket szállít, úgynevezett édesipari lisztes árui és linzerei pedig az ország számos területén kaphatók.

Szerettük volna több kisebb pékségben is megtudakolni, terveznek-e áremelést, de a tulajdonosok elzárkóztak a választól.

A kenyér árának emelése nem öröm a fogyasztónak, de a gyártónak sem.

S nem vigasz, hogy az Eurostat adatai szerint z európai térségben csak Bulgáriában vannak a miénknél olcsóbb kenyér árak.

Az Európai Unió országaiban egy kilogramm fehér kenyér átlagosan 2,1 euróba kerül, nálunk 0,88 eurónak megfelelő összegű forintot kell érte fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!