Gazdaság

2015.10.11. 17:49

Az új elkerülő alatt vagy fölötte? Nehézkes bejutniuk gépeikkel a gazdáknak az út régi és új szakasza közé

Budapest-Székesfehérvár - Mire az új elkerülő szakasz megépül, az Aszalvölgyi vízfolyásnál biztosítják a régi és az új útszakasz közé bejutás lehetőségét a mezőgazdasági gépek számára.

Házi Péter

Amint arról korábban beszámoltunk, Dula István azzal a panasszal kereste meg a Fejér Megyei Hírlap, hogy az elkerülő út régi és új szakasza közé ékelődött mezőgazdasági területekre nem tud bejutni a négy méter széles tárcsájával, mert ehhez sehol sincs elég széles átjáró. Nos, a panaszával kapcsolatban megkerestük az utat építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-t, amelynek szakemberei egy bejáráson mutatták meg, miként lehet bejutni a szóban forgó földekre.

A NIF szerint minden terület jelenleg is megközelíthető, viszont, mivel munkaterületről van szó, amelyen át kell haladni, ezért a kivitelezést végző kollégákat kell keresni, akik segítenek az átjutásban. Az új elkerülő úton a 4-es és 6-os km szelvénynél jelenleg is épülnek az út feletti átjárók, amiket mezőgazdasági géppel is lehet majd használni, ám tény, hogy ez a korábbi távolsághoz képest kerülőt jelent annak a gazdának, aki Sárpentele vagy maroshegyi Székely utca felől járt eddig dolgozni.

A NIF Zrt. szerint egyébként nem igaz az, hogy a túlméretes gépeknek minden alkalommal útvonalengedélyt kéne kérni, ha Fehérvár területére jön: A 37/2011 (VII.19) NFM rendelet alapján nem szükséges a közútkezelő hozzájárulása a túlméretes mezőgazdasági rendeltetésű, irattal, gépkönyvvel vagy üzemeltetői nyilatkozattal ellátott erőgépekre és vontatmányukra, amelyek útvonalengedély nélkül vehetnek részt a közúti forgalomban.

Panaszosunk, Dula István hetekkel ezelőtt mutatta meg azt az átjárót, amin a nagyobb mezőgazdasági gépekkel nem lehet átmenni
Fotó: Házi Péter

Panaszosunk szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy a Gaja patak mellett, Sárpentele irányából most már nem tud bejutni, mert az új út miatt megépült híd alatt nem hagytak mezőgazdasági átjárót, holott évtizedek óta erre jöttek a gazdák. A NIF szerint viszont erre a részre csak olyan magánterületen lehet eljutni, ami a földhivatali nyilvántartás szerint nem hivatalos földút, magyarul ott nem is lehetne közlekedni.

A megoldást egyébként az az ígéret jelentheti, miszerint Székesfehérvár irányából, az Aszalvölgyi vízfolyásnál biztosítani fogja a kivitelező az átjutás lehetőségét, mire az új szakasz maga elkészül.

A beruházás befejezésekor már késő lenne kifogásokat támasztani, panaszosunk észrevétele még időben jött.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!