Gazdaság

2012.12.05. 07:48

Beszállítók lehetünk

Székesfehérvár – A magyar vállalkozások sokkal nagyobb számban válhatnának beszállítóvá. A legfontosabb partnernek számító német cégek várják is a hazai kis- és középvállalkozásokat.

Klecska Ernő

Milyen eszközökkel támogatja a HITA a beszállítókat? Hogyan lehet piacképes beszállító egy cég a német piacon? Milyen tapasztalatai vannak a magyar beszállítók foglalkoztatásával kapcsolatban a német vállalkozásoknak? E kérdésekre is választ kaphattak kedden a résztvevők a Gazdaság Házában szervezett német beszállítói konferencián. A 2012. november 12-14. közötti müncheni program folytatásaként megszervezett szakmai nap a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával valósult meg – mondta Radetzky Jenő, a megyei kamara elnöke. 



Érdeklődők a konferencián: jobbra Buza Ernő, hátrébb Handa Lászlóné, az Óbudai Egyetem docense (Fotó: FMKIK)


A német-magyar kétoldalú gazdasági kapcsolatokról Uwe Koch, a nagykövetség gazdasági osztályvezetője beszélt. A diplomata kiemelte: eddig közel 6 ezer német cég hajtott végre beruházást Magyarországon. Németország hazánk legfontosabb kereskedelmi partnere, s e beruházások körülbelül 300 ezer embernek teremtettek munkahelyet. A német a legkeményebb versenypiac, aki ott megveti a lábát, máshol is megállja a helyét – szögezte le a szakember. Balogh Ilona, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgató helyettese a beszállítókkal szembeni elvárásokról adott tájékoztatást. A térség a relatíve alacsony bérek, a rugalmas és motivált munkavállalók és a fő piacok könnyű elérése miatt komoly előnyökkel rendelkezik, de komoly elvárásoknak kell megfelelnie azoknak, akik beszállítóvá akarnak válni. Ehhez főleg kutatás- fejlesztési képességekkel és tanúsított minőségi rendszerrel kell rendelkezni, de elengedhetetlen a szakember és a mérnökképzés – mutatott rá. Magyarországon ma a lehetőségekhez képest alacsony a beszállítók aránya, aminek fő oka a tapasztalt munkaerő hiánya, a csekély pénzügyi tartalék és a kevés nemzetközi tapasztalat.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!