Gazdaság

2012.07.04. 16:00

Finomíthatják a telekadót?

Székesfehérvár - Több olvasónk is jelezte, levelet kapott az önkormányzattól, mert a nevén nagyobb beépítetlen telek van. Az új adót azonban nyugdíjasként nem tudnák kifizetni.

Házi Péter

A májusi közgyűlés döntött arról, Székesfehérváron is bevezetik a beépítetlen telkek után fizetendő telekadót. Ez  alól mentességet kapnak azok a magánszemélyek, akiknek csak   egy, legfeljebb kétezer  négyzetméteres, beépítetlen telkük van. A számítások szerint a telekadó fizetési kötelezettség  négy-ötszáz fehérvárit érinthet, a cégek, vállalkozások közül pedig olyan háromszázat terhel az új adó megfizetése.
 
A polgármesteri hivatal a közelmúltban levelet küldött ki a várhatóan érintett fehérváriaknak, ebben kérik, július közepéig adjanak bevallást a tulajdonukban lévő beépítetlen telekről. Több olvasónk is megkereste lapunkat, mert nem tudnák kifizetni a telekadót. A Sajó utcában egy kilencezer négyzetméteres telekkel rendelkező Tőke János például  elmondta, édesapja egykori két hold földjének kárpótlásaként kapta a lakóházak közé ékelt területet, amin  jobb híján  jelenleg kukoricás van. Eladni így  nem tudja, arra vár tizenkét éve, hogy megépüljön a Sajó és a Körösi út közti területet feltáró Tisza utca, akkor építési telekként talán lenne vevő rá. (Ehhez persze az is kellene, hogy a telektulajdonosok mindegyike vállalja az utcanyitáshoz szükséges területátadást és a közművek saját költségen történő kiépítését, ám jelenleg nem minden érintett hajlandó erre.) Panaszosunk a  számításai szerint egymilliós évi telekadót a nyugdíjából nem tudja kifizetni. Mint mondta, inkább felajánlja a területet a városnak, vegye meg.


 
Hasonló a panasza a Kőrösi utcában élő lakónak, aki hatezerkétszáz négyzetméteres telekkel rendelkezik, s ugyancsak a Tisza utcára vár. Az ő telkén van felépítmény, amire az ingatlanadó eltörléséig fizette is  az adót, most pedig olyan levelet kapott az önkormányzattól, ami szerint a telkén nincs építmény. Nyugdíjasként ő sem tudná a hatszázezer forintos adót kifizetni.
 
- Jelenleg a potenciális adóalanyok értesítése és tájékoztatása történik a teendőikről. A bevallások leadása és feldolgozása után, várhatóan ősszel készítünk egy összesítést. Az ebből levont tapasztalatok alapján elképzelhető, hogy a testület  finomítja a rendeletet és az adómértékek további differenciálásáról dönt, illetve mentességet, kedvezményt állapít meg. Méltányossági okokból, magánszemélyek esetében egyébként a város jegyzője is hozhat egyedi döntést az adó elengedéséről - fogalmazott megkeresésünkre Déri László, a fehérvári adóiroda vezetője.
 
Szigli István, a körzet önkormányzati képviselője tud a problémáról, becslése szerint ötven-hatvan embert érinthet ez Feketehegyen, ezért a Tisza utca okozta speciális helyzet miatt kérni fogja a testülettől az adó átgondolását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!