Gazdaság

2012.05.02. 02:29

Rajtaütöttek a lomizókon - Mindenkit leellenőrzött az adóhivatal

Fejér megye - Mindenkit végigvizsgált az adóhivatal, aki 2010-ben sok fémet vagy fémhulladékot adott le a MÉH telepeken. A nagy halak közül szinte senki nem készített bevallást, fizetett adót és járulékos.

Klecska Ernő

- Többségük úgy nyilatkozott, hogy lomtalanításkor az utcán gyűjtötte össze az anyagot, de volt olyan is, aki állítása szerint elhunyt testvére - aki autószerelő volt - telephelyéről az évek alatt felgyülemlett fémhulladékot szállította el és adta le - tájékoztatott Braun Katalin, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Fejér Megyei Adóigazgatósága Magánszemélyek és Egyéni Vállalkozók ellenőrzés 2. osztályának vezetője.

Nem keletkezne adókötelezettség - sem adófizetési, sem bevallási -, ha az ingóságok értékesítéséből származó jövedelem együttes összege az adóévben nem haladja meg a 200 ezer forintot. Ezekben az esetekben azonban másról volt szó, ugyanis majdnem minden ellenőrzés során kiderült, hogy az adózók sorozatjelleggel adták le a fémhulladékokat. A vizsgált 2010. évben e magánszemélyek 20-30, de egyesek több mint 80 alkalommal adták le a hulladékokat, mely megalapozta az üzletszerűséget, azaz önálló tevékenységből származó jövedelem keletkezett.

 

Az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény rendelkezik arról, hogy az önálló tevékenységből származó jövedelem után 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) is kell fizetni, így a vizsgált magánszemélyek terhére nemcsak személyi jövedelemadót, hanem százalékos egészségügyi hozzájárulást is megállapítottak.

Általános tapasztalat, s a vizsgálattal érintett adózók esetében egyértelműen kijelenthető, hogy bevallásaikban nem szerepeltették az e tevékenységből származó jövedelmüket, és - egy-két magánszemélyt kivéve - még éves adóbevallással sem rendelkeztek. Közülük többen úgy gondolták, a fémhulladék leadásból származó jövedelmet azért nem vallják be, mert annyira minimális volt az összeg, hogy az nem is számít.

- Az adóhatóság látóterébe került adózóknál több esetben bebizonyosodott az is, hogy biztosítási jogviszonnyal sem rendelkeztek, így az egészségügyi szolgáltatási járulék bejelentési, illetve fizetési kötelezettségüket sem teljesítették - tájékoztatott az NAV megyei adóigazgatósága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!