Gazdaság

2011.08.30. 18:33

Itt az Agrár Széchenyi Kártya

Az agrárágazat régi vágya teljesül: szeptember elsejétől igényelhető az Agrár Széchenyi Kártya – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

MTI

A KA-VOSZ Zrt. a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával a teljes agráriumra kiterjeszti a kis-és közepes vállalkozások körében jól bevált, kedvezményes folyószámla-hitel  konstrukciót. Az Agrár Széchenyi Kártya segítségével a mezőgazdasági vállalkozások 500 ezertől 25 millió forintig juthatnak egyedi hitellehetőséghez, egy-, két- és három éves futamidővel. A miniszter hangsúlyozta, a konstrukcióhoz az állam 2 százalékos kamattámogatást nyújt, és kezességi díjkedvezményt biztosít. A kártyát igénybe vehetik a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, az erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó őstermelők, családi vállalkozások, egyéni gazdálkodók, illetve a mezőgazdasági tevékenységet folytató kis- és közepes vállalkozások.

A  kormány az idén 600 millió forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya kamat- és kezességi díjtámogatására  - emelte ki   Feldman Zsolt, a VM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Az Agrár-Vállakozási Hitelgarancia Alapítvány a kártyához 80 százalékos kezességet ad, 15 millió forintig nem szükséges, a 15-25 millió forint közötti hitel esetében pedig csak a 15 millió forint feletti részre kérnek ingatlanfedezetet. Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója  a Széchenyi Kártya sikereit méltatta: az indulás óta eltelt kilenc év alatt több mint 200 ezer kártyát igényeltek a vállalkozók, s 930 milliárd forint hitelt vettek igénybe. Mint elmondta, a mezőgazdaság a jelentős uniós támogatások és azok szigorú szabályozása miatt speciális terület, az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció kialakításánál ezeket is figyelembe kellett venni - hangsúlyozta. 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke azt hangsúlyozta, hogy a Széchenyi Kártya konstrukció az iparban és a kereskedelemben már jól bevált. Az pedig, hogy az agrárágazat számára megnyíló újabb finanszírozási lehetőséget nem az agrárkamarák és az ágazati munkaadói szervezetek, hanem a KA-VOSZ - a kamara és a VOSZ közös vállalata - dolgozta ki, a kamarai rendszer szükséges megváltoztatását támasztja alá. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára úgy vélte, hogy a kártya feltételrendszere az agrárgazdaságban is jelentős lépés a „kifehéredés felé”.

Az Agrár Széchenyi Kártyát a VOSZ és a területi kereskedelmi és iparkamarák, valamint a KA-VOSZ több mint 100 irodájában lehet országszerte igényelni. A hitelfolyósításba elsőként az OTP és a Volksbank kapcsolódott be, de több pénzintézet, egyebek közt a Takarékszövetkezetek, a Budapest Bank, az MKB, az UniCredit is jelezte csatlakozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!