Gazdaság

2011.07.07. 14:42

Szálló por miatt is cserélik a buszokat

Budapest - Elmarasztalták hazánkat a szálló por nagy mennyisége miatt, ezért új, korszerűbb buszokat kell beszerezni. A honi járműpark felújítása nem jelent megoldást.

Klecska Ernő

A buszbeszerzésről a Nemzeti Közlekedési Társaság gondoskodik majd - tudta meg lapunk.  Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT)  már 2011. februári indulásától elérhetővé tett olyan vállalkozásfejlesztési és innovációs pályázati kiírásokat, amelyek keretében a buszgyártással foglalkozó magyarországi vállalkozások támogatást igényelhetnek. A pályázati kiíráson belül a járműgyártás kiemelt iparág, ezért akár 500 millió forint támogatást is igényelhetnek a fejlesztésekhez, beruházásokhoz a vállalkozások. A támogatás mértéke akár 45 százalék is lehet. Erre a buszgyártás területén meghatározó szerepet betöltő cégek is pályázhatnak.
 Az Európai Bizottság a Tisztább levegőt Európának elnevezésű programból eredő kötelezettség megsértése miatt indított eljárást Magyarország ellen. Indoklásában hiányolta azokat az országos szintű intézkedéseket is (például részecskeszűrő felszerelésének támogatása), amelyek az irányelv mellékletében szerepelnek. A tervezett intézkedései között szerepel az autóbuszcsere-program és a dízelüzemű gépjárművek részecskeszűrővel való felszerelésének elősegítésére ösztönző rendszer kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!