Gazdaság

2011.07.06. 10:55

Párizs: szeptemberre lesz kész az új görög mentőcsomag

Szeptemberre lesz kész az új görög mentőcsomag, az eurózónának ugyanis még "néhány hétre szüksége van" ahhoz, hogy a bankok szerepének feltételeit meghatározza a közös erőfeszítésben - jelentette ki szerdán a francia gazdasági miniszter.

MTI

"A következő hetekben elkezdünk tárgyalni az új görög mentőcsomagról. Szeptemberre el kell készülnünk vele - fogalmazott Francois Baroin az Europe1 francia kereskedelemi rádióban.  
Mivel világossá vált, hogy Görögországot a 110 milliárd eurós mentőcsomag nem mentheti meg az államcsődtől, hetek óta tart egy újabb, 2014-ig szóló program előkészítése. Ez a tervek szerint 100 milliárd euró körül lehet. Az euróövezeti pénzügyminiszterek azt kívánják elérni, hogy ebből 30 milliárdot a magánhitelezők álljanak a lejáró adósság újrahitelezésével.
Baroin ennek kapcsán megemlítette, hogy a magánszektor bevonása a mentőcsomagba önkéntes alapon történik, valamint kiemelte, hogy görög részről az államháztartási hiány csökkentésére szilárd intézkedések szükségesek.
"Dolgozunk rajta, egy francia modellt javasolunk, amely egyfajta rotációs rendszer. Amikor egy adósság lejár, a magánhitelezők, bankok, biztosítók, befektetési alapok átveszik azt, egy új, meghatározandó futamidővel - hangsúlyozta a francia miniszter.
A Nemzetközi Valutalap (IMF) élére kedden kinevezett Christine Lagarde utóda első hivatalos külföldi látogatására csütörtökön Berlinbe utazik, ahol az új görög mentőöv részleteiről egyeztet német kollegájával.  
Portugáliát érintően - amelynek adóskockázati besorolását kedden este a Moody,s agresszív módon, egyszerre négy fokozattal, a befektetésre javasolt sáv alá minősítette vissza - Baroin azt mondta: nem egy hitelminősítő véleménye fogja eldönteni a szuverén adósság ügyét.
"Bizalmunk van Portugáliában" - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!