Gazdaság

2011.06.02. 15:06

Kezdődhet a terv kidolgozása

Székesfehérvár, Mór - A kamara felajánlja segítségét, közreműködését és vegyeskamarai rendszerét egy Kárpát-medencei gazdasági koncepció, a Wekerle-terv kidolgozásához.

Klecska Ernő

- Ha nincs Trianon, most Brüsszel helyett Budapestet  vagy Pozsonyt emlegetnék - fogalmazott megnyitóbeszédében Radetzky Jenő, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke a május 27-ei Kárpát-medencei Gazdasági Fórumon.
A móri Hétkúti Wellness Hotelben tartott rendezvényen, ahol több hazai és határon túli előadó is felszólalt - köztük Duray Miklós politikus és  közíró a  Felvidékről, Kánya Hajnalka,  a Román-Magyar Közgazdasági Társaság vezető képviselője, és Szakáli István Loránd, a Nemzetgazdasági Minisztérium Kárpát-medencei gazdasági övezet főosztályának vezetője - közel 110 ember vett részt.


A nemzetközi szintű gazdasági fórum célja az volt, hogy a valamikori történelmi Magyarország teljes területéről származó gazdasági szakemberek részvételével, szakmai szervezetek bevonásával lehetőséget biztosítson a Kárpát-medencei régió vállalkozásainak, közgazdászainak, kamaráinak, együttműködő partnereknek a gazdasági helyzetelemzésre, a  kétoldalú információcserére, az együttműködés kereteinek bővítésére.
A konferencia után az események nem álltak meg. A rendezvényen megfogalmazódott egy olyan, speciális alap létrehozásának gondolata, amely a tervezett Kárpát-medencei fejlesztéseket segítené forráshoz jutatni. A miniszteri bejelentés - miszerint Wekerle-terv néven elképzelhető egy ilyen térségi fejlesztési program   - a gazdasági önkormányzat döntéshozóinak és véleményvezéreinek érdeklődését is felkeltette.
A konferenciát követően Radetzky Jenő, az FMKIK elnöke, az MKIK külkapcsolatokért felelős alelnöke, a Kárpátia magyar-román vegyeskamara alapító elnöke, a konferencia ötletgazdája, levelet írt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, s ebben kifejtette:  a bejelentés és a Wekerle-terv sajtó    általi felkarolása erkölcsi kötelességükké teszi,  hogy a gondolat valódi, kivitelezhető és  a várt eredményeket hozó tervvé alakuljon. Ebben  a megyei gazdasági önkormányzat vezetője felajánlotta  a személyes és kamarai szakértői közreműködésüket és  a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kárpát-medencei vegyeskamarai rendszerét is - tudtuk meg.

A fórumról szóló cikkeinket keressék Gazdaság rovatunkban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!