Gazdaság

2011.02.08. 18:18

Hogyan kaphatom meg leghamarabb az szja-visszatérítést?

Fejér megye - Gyakran merül fel a kérdés, ha az adózótól levont személyi jövedelemadó-előleg és az adózó által év közben befizetett adóelőleg összege több, mint az adófizetési kötelezettség, hogyan lehet azt a leghamarabb visszakapni?

Klecska Ernő

A kérdésre lapunknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakértői válaszoltak.
  A munkáltató, kifizető részére március 20-áig rendelkezésre bocsátott igazolások alapján május 20-áig történik az adó-megállapítás, ha a munkavállaló munkáltatói, kifizetői adó-megállapítást választott. Az adóévre megállapított adó és a levont adóelőleg különbözetét a munkáltató a számára előírt legközelebbi kifizetéssel együtt, de legkésőbb június 20-áig fizeti vissza dolgozója részére.
Annak az adózónak, aki az egyszerűsített bevallás lehetőségével élt, az adóhatóság április 30-áig állapítja meg az adó alapját, az adót, és természetesen a visszatérítendő adót is. Ez az időpont vonatkozik a postai úton, illetve az elektronikus úton történő közlésre is. Az adózó az egyszerűsített bevallást aláírásával május 20-áig visszaküldi, az adóhatósághoz történő visszaérkezéstől számított harminc napon belül történik az adókülönbözet utalása. Abban az esetben, ha az adóhatóság által számított adatokkal nem ért egyet az adózó, javított adatokkal újra meg kell, hogy kapja az egyszerűsített bevallást. Ekkor már a módosított bevallásról szóló értesítés kézhez vételétől számítódik a harminc nap a visszautalásnál.
A magánszemélynek önadózóként lehetősége van a 1053-as személyi jövedelemadó-bevallás jóval a határidő előtt történő benyújtására. A bevallásban feltüntetett összeget az adóhatósághoz történő beérkezéstől számított 30 napon belül kapja vissza az adózó. Az elektronikus úton benyújtott bevallás esetében a kiutalás legkorábbi időpontja február 1., a papír alapon benyújtott bevallás esetében március 1.  Ha az adóbevallás hibás, és az adózó közreműködése nélkül nem javítható, a javítástól számított harminc napon belül történik a visszautalás.

A személyi jövedelemadó-bevallásban meg kell, hogy jelölje az adózó, az összeget egészben vagy részben visszakéri. Ennek a jelölésnek hiányában az adóhatóság  az adókülönbözetet nem utalja ki. Rendkívül fontos  az is, hogy a postázási cím,vagy az adózó nevére szóló pénzforgalmi bankszámlaszám hibátlanul szerepeljen az adóbevalláson a kiutalási igény bejelölése esetén. Erre azért is nagy szükség van, hogy ne legyen szükség az adózóval folytatandó személyes egyeztetésre, mert az is nagyban hátráltatja a folyamatot  hívják fel a figyelmet az adóhatóság munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!