Gazdaság

2010.08.25. 12:45

MSZP: a kormány hagyjon fel a forint elleni spekulációkra okot adó nyilatkozatokkal

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy hagyjon fel a "zavaros, a gazdaság stabilitását veszélyeztető, a forint elleni spekulációkra okot adó" nyilatkozatokkal. A szocialisták szerint a kormánynak tisztáznia kell: van-e köze a magyar valuta elleni folytonos spekulációhoz.

MTI

Katona Tamás, az MSZP elnökségi tagja az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében leszögezte: "a kormány változatlanul vásárra viszi a felelőtlen döntéseinek kiszolgáltatott magyar emberek bőrét, a médiában pedig csupán hablatyol, ha a gazdasági elképzeléseiről, vagy a forint gyengülésében játszott szerepéről kérdezik".
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán közölte: eddig sem volt, és a jövőben sincs szükség új hitel-megállapodásra, tehát az IMF-fel az őszre tervezett tárgyalásoknak nem célja egy újabb kölcsönmegállapodás megkötése.
Katona Tamás szerint az NGM - megrémülve a kormány által előidézett helyzettől - kedden még azt közölte, hogy a kormány fel kívánja venni a kapcsolatot az IMF-fel; szerdán reggel Kósa Lajos az egyik kereskedelmi televízióban már arról beszélt, hogy nem tudja szükség van-e újabb nemzetközi hitelre; végül kiderült, a kormány nem készül érdemi tárgyalásra az IMF-fel.
Az MSZP úgy véli, hogy a kormánynak fel kell ismernie végre felelősségét a forint tönkretételében, és tisztáznia kell, van-e köze a magyar valuta elleni folytonos spekulációhoz, ami miatt több mint másfél millió devizahiteles került lehetetlen helyzetbe.
Az MSZP elvárja a Fidesz-KDNP kormánytól, hogy hagyjon fel végre magyar állampolgárok, valamint a világ félrevezetésével és közölje a 2011-es év költségvetésének sarokszámait - írja Katona Tamás.
Hozzáteszi: miközben a jövő évi gazdasági kilátások folyamatosan romlanak, miközben a Fidesz-KDNP kormány továbbra is hallgat valós gazdasági elképzeléseiről, a bizonytalanság és az ország iránti bizalmatlanság miatt tegnap ismét nagyot zuhant a forint árfolyama.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!