Gazdaság

2010.07.20. 05:02

Túlzott elvárások miatt leállítanák a busztendert

FMH - A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Volánbusz Zrt. autóbusz-beszerzési tenderének leállítását kezdeményezi, mivel a kiírásban foglalt feltételek sok lehetséges induló részvételét kizárják, a nehezen indokolható elvárások miatt a magyar gyártók esélytelenek a közbeszerzésben való sikeres szereplésre.

Klecska Ernő


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lapunkhoz is eljuttatott közleményében emlékeztet arra: a folyamatban lévő tendert 2010 júniusában indította a Volánbusz Zrt. A vállalat 20 darab kettőtengelyes és 40 darab háromtengelyes új, alacsony-belépésű, szóló autóbusz megvásárlását tervezte. A kiírást számos kritika érte amiatt, hogy háromtengelyes autóbuszokat sok gyártó (köztük több magyar cég) önállóan nem képes előállítani. A szűkebb pályázói körben nem alakulhat ki valódi árverseny - véli a szaktárca.  A közbeszerzést az alapítói és tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. állíthatja le. A Volánbusz járműállományának  indokolt fejlesztésére, bővítésére a későbbiekben a részvételi feltételek megváltoztatásával új közbeszerzést indíthat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium folyamatosan végzi az állami vagyonkezelésbe tartozó cégek teljes átvilágítását. A felülvizsgálat része a társaságok által megkötött vagy tervezett külső szerződések megalapozottságának, fenntartásuk vagy elvetésük lehetőségének felmérése.
A tárca a közbeszerzési törvény parlament elé terjesztett módosításával igyekszik javítani az állami és önkormányzati tenderek általános részvételi feltételein. A javasolt változások  azt szolgálják, hogy átlátható, egyértelmű és a túlzott elvárásokat korlátozó szabályok segítsék a pályázókat,  leginkább a hazai kis- és középvállalkozókat - olvasható a közleményben.

Mint lapunk korábban megírta: nyílt közbeszerzést írt ki 60 új autóbusz vásárlására a Volánbusz. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás egy, a korábbi, a kínaiak által elnyert, de le nem szerződött tétel. A beszerzés ugyanaz, amelyet korábban a kínai XIAMEN King Long United Automotive Industry Co. nyert meg, s amelyet a fehérvári Alfa Busz Kft. többször megtámadott.
A  Volánbusz Zrt. tavaly márciusban írt ki 75 autóbusz beszerzésére pályázatot, majd ezt pénzhiányra hivatkozva 60-ra szűkítette. Azon a tenderen a kínai cég után második helyen a cseh VIKO s.r.o. végzett. Az eredményt az Alfa Busz Kereskedelmi Kft. többször megtámadta, de kifogásainak  a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) végül nem adott helyt. A hatalmas sajtóvisszhang hatására a Volánbusz Zrt. március 26-án elállt a szerződéskötéstől. Ezt a döntést a Volánbusz Zrt. vezetése  azzal indokolta, hogy a buszok beszerzésére ne egy alaptalan vádaskodással terhelt eljárás eredményeként kerüljön sor.
Az Alfa Busz berendezéseit és készletét lefoglalták, és nem várható kilábalás a jelenlegi helyzetből. Az Alfa Busz jelenleg nem termel, bevételei nincsenek, az alkalmazottak pedig a tevékenység lezárásán dolgoznak. A járműgyártó vállalat márciusban még 180 főt alkalmazott, jelenleg azonban csak pár, adminisztratív feladatot ellátó személyt foglalkoztat. Értesüléseink szerint  az elbocsátások miatt a cég munkaügyi perre is számíthat - erre több, egykori dolgozó által lapunk internetes fórumára írt hozzászólásból is lehet következtetni. A csődeljárás során a cég ajánlatot tett hitelezőinek, hogy a tőketartozás felét 60 hónap alatt törlesztené, az ajánlatot azonban a csődbíró elutasította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!