Gazdaság

2010.02.23. 05:22

Sokk a lízingelt autók tulajdonosainak: több a vagyonadó

Székesfehérvár - Több mint tízezer lízingelt autót használónak kell áfával terhelt, így 25 százalékkal több vagyonadót fizetne. A lízingcégek sem értenek egyet a szabályozással.

Miskei Anita

Huszonöt százalékkal, azaz éppen az általános forgalmi adó (áfa) mértékével kell többet fizetnie annak, aki lízingelt, 170 lóerőnél erősebb autót használ. Az életbe lépett szabályozást többen bírálták már emiatt, de azt is kritikaként fogalmazták meg, hogy egy öreg, akár csak néhány százezer forintot érő gépjármű után éppúgy meg kell fizetni, mint az újabb autók után. Ráadásul a forgalomképtelen, vizsga nélküli autók után is  fizetni kell, mint például azoknak a használtautó-kereskedőknek is, akik nem használják, csupán árulják a luxusautókat.
- Olyan autót lízingelek, amely után már meg kell fizetnem a vagyonadót. Esetemben ennek összege 102 ezer forint, ami már önmagában is sok - mesélte Krisztina. Aki azért fordult lapunkhoz, mert méltánytalannak tartja, hogy ezt az összeget még áfa is terheli, ugyanis a vagyonadót 25 százalékos áfával számlázta ki  a lízingcég. - Az autó tulajdonosa a lízingcég, mint bérbe vevő üzembentartóként szerepelek a forgalmi engedélyben. Emiatt nem csak, hogy az áfával növelt vagyonadót kell megfizetnem, ráadásul azt még februárban, de még a gépjárműadóval sem tudom csökkenteni annak mértékét. Azzal persze tisztában vagyok, hogy a lízingszerződés szerint a bérbe adó rám terheli a megnövekedett költségeket. De azt  nem tartom jogosnak, hogy  a többszörösét kell fizetnem, mint azon magánszemélyeknek, akiknek saját nevükön van az autó.
Pejkó Sándor, az APEH Közép-dunántúli Regionális Igazgatóságának főosztályvezetője elmondta, bár a lízingszerződés alapos ismerete az irányadó, anélkül csak általánosságban válaszolható meg a kérdés. De  annyi bizonyos, a cég átháríthatja a felmerült költséget, s ha azt kiszámlázza, az jogosan áfával terhelt. Hozzáfűzte, magára a vagyonadóra nem vethető ki áfa. Azt is elmondta, a gépjárműadót csak az autó tulajdonosának kell megfizetnie. - Beszélhetünk operatív és pénzügyi lízingről. Utóbbi a banki hitelhez hasonlítható, s a bérbe vevő  az első pillanattól tulajdonosként szerepel. Szemben az operatívval, melyben csak a szerződésbeli futamidő végén válhat a használó azzá. Ezek  befolyásolhatják a vagyonadó megfizetését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!