Gazdaság

2009.11.25. 17:44

Félkarú rablókat függesztet fel az APEH

Az APEH szerencsejáték felügyeleti főosztálya az elmúlt másfél évben több száz pénznyerő automata üzemeltetését függesztette fel a nem hiteles működés miatt - közölte szerdán az adóhatóság az MTI-vel.

MTI

Az APEH minden tudomására jutott szabálytalanság esetén megteszi a szükséges intézkedéseket az illetéktelen üzemeltetés feltárására és szankcionálására - hangsúlyozta a hivatal sajtóközleményében.
Az állami adóhatóság csak hitelesítési bizonyítvánnyal rendelkező és az egyéb jogszabályi feltételeknek megfelelő berendezés üzemeltetését engedélyezi. Mind a játékterem, mind a pénznyerő automata jogszabályoknak, engedélyben foglaltaknak való megfelelését vizsgálja, s többek között a hiteles állapotot, a tanúsító jelek hiánytalan meglétét, sértetlenségét, azonosságát is ellenőrzi.
Az elmúlt másfél évben több száz esetben került sor helyszíni ellenőrzés keretében a pénznyerő automata üzemeltetésének felfüggesztésére nem hiteles működés miatt. A fentiek kivizsgálására az állami adóhatóság minden esetben megkereste a mérésügyi szervet, aminek eredményeként az újrahitelesítésre kötelező határozatokat adtak ki.
A két szervezet az elmúlt időszakban több, a pénznyerő automata manipulálhatóságával összefüggő visszaélés ellen lépett fel sikerrel - közölte az APEH.
Egyes esetekben, adott programokkal szerelt pénznyerő automatáknál az üzemeltetés adatai illetéktelen módon, programból változtathatónak bizonyultak, ezért a visszaélés lehetősége miatt az érintett pénznyerő automaták típusengedélyét visszavonták, s elrendelték az egyedi berendezések újrahitelesítését. Máskor a pénznyerő automatába olyan illetéktelen átkötést építettek be, amely alkalmas a könyvelt adatok manipulálására. Számos esetben zártak le pénznyerő automatát az ellenőrök típusidegen vezetékelés, illetve rongálódott vagy hiányzó plomba, valamint engedély nélküli beépített csatlakozó miatt is.
A mérésügyi szervvel végzett közös ellenőrzések száma az utóbbi hónapokban megduplázódott, több szervező ügyében tártak fel "illegális beavatkozást". Azokban az esetekben, ahol bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel, büntető feljelentés készült, illetve a nyomozó szervvel közös ellenőrzés lefolytatása is várható - közölte az APEH.
A jogszabályi előírások szerint vendéglátóipari egységben legfeljebb két pénznyerő automata működhet. Egy pénznyerő automata azonban több "játékhelyes" lehet. Ebben az esetben a berendezés több gépnek tűnhet, valójában egy darab pénznyerő automatának minősül.
A pénznyerő automatákon megtett tét 80 százalékának nyereményként történő kifizetését a hatályos jogszabályi előírások alapján csak az I. kategóriába sorolt berendezéseknek kell biztosítania, amelyek az engedéllyel rendelkező gépek 10 százalékát teszik ki. Ezek a gépek vendéglátóipari egységekben nem is működ(het)nek - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
A többi pénznyerő automata esetében a nyeremény-visszafizetési hányadot a játékosi érdeklődés fenntartására figyelemmel, a gyártó által biztosított keretek között lehet beállítani, ebből adódóan a vendéglátóipari egységekben üzemeltetett pénznyerő automaták esetében nincs is értelme az olyan típusú pörgetéseknek, amelyek a játékosokat megkárosító, nyeremények szervező általi kivételét eredményezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!