Gazdaság

2009.10.17. 02:29

Zakatol az új papírgép

Dunaújváros - Bajnai Gordon miniszterelnök Kecskemétről, a Mercedes-gyár alapkőletételéről érkezett Dunaújvárosba, a Hamburger Hungaria Kft. gyáravatójára.

Körmendi Erzsébet

Dunaújváros a hazai papírgyártás fellegvárává nőtte ki magát. Közép-Kelet-Európa legkorszerűbb technológiájú papírgyára 50 milliárd forintból épült fel, rekordidő - húsz hónap - alatt, a beruházáshoz a kormány közel 3,5 milliárd forintos támogatást biztosított.

A Hamburger Hungaria Kft. dunaújvárosi gyárának avatásán az osztrák tulajdonos, Thomas Prinzhorn köszöntötte Bajnai Gordon miniszterelnököt. A jeles eseményen jelen voltak mindazok, akik hozzájárultak a nagy műhöz, amelyet Szikla Zoltán, a Hamburger Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója minden idők legnagyobb magyarországi papíripari, és minden idők legnagyobb osztrák-magyar közös beruházásaként említett köszöntőjében.

- Az eredmények önmagukért beszélnek. Már az első papírtekercs gyártási sebessége egyedülálló volt, és azóta a termelés ötven százalékkal meghaladja a tervezettet. Zakatolnak a gépek. Kiváló az időzítés, mert a csomagolópapír iránti kereslet meghaladja a tavaly ilyenkori szintet - fogalmazott az ügyvezető.

A gyár összesen 281 dolgozónak ad munkát, feldolgozza a hazánkban keletkezett papírhulladék mintegy 90 százalékát, és évi 20 milliárd forinttal javítja a külkereskedelmi mérleget.

A beruházásról igen nagy elismeréssel szólt a tegnapi ünnepségen Panyi László, a Dunapack Zrt. vezérigazgatója és Michael Zimmermann osztrák nagykövet is. Kálmán András polgármester jelentős mérföldkőnek nevezte a nem mindennapi beruházást és a gyárat, amelynek főbb paramétereit Bencs Attila gyárigazgató ismertette a megjelentekkel. Az ünnepélyes szalagátvágás előtt az osztrák tulajdonos, Thomas Prinzhorn köszönte meg a munkát mindenkinek, Bajnai Gordon miniszterelnök pedig egyebek mellett elmondta, hogy az új papírgyár hasznot hajt természetesen a befektetőnek, de ugyanakkor Dunaújvárosnak is, amely - ha visszagondolunk a közelmúltra - az ország legsikeresebb munkahelyteremtő városa volt az elmúlt években.


Fotó: Lázár Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!