Gazdaság

2009.09.29. 02:28

Kiüresítené a MÁV-ot az átalakítási tervezet

Budapest - A Volán társaságok tervezett regionális konzorciomáról múlt héten adott hírt lapunk. A MÁV esetében - úgy tűnhet - esetleg még nagyobb változásra is el lehet készülni.

Kiss László

A készülő átalakítási koncepció szerint a jövőben már nevében sem viselné az állami jelzőt a Magyar Államvasutak (MÁV). A jelenlegi MÁV Zrt.-ből leválasztanák a működéshez szükséges egységeket, a meglévő 247 milliárdos hitelállomány mellé 88 milliárd forintnyi új kölcsönnel terhelt, kiüresített társaságot pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) felügyelete alá helyeznék - adta hírül írta hétfői számában a Népszava. A lap értesülései szerint ezt is tartalmazza a közösségi közlekedés rendszerének átalakításáért felelős kormánybiztos koncepciója, amelyet a vonatkozó kormányhatározat szerint holnap kell Antali Károlynak - közösen Hónig Péter közlekedési és Oszkó Péter pénzügyminiszterrel mint az állami vagyon felügyeletéért felelős tárcavezetővel - a kormánykabinet elé terjesztenie. A Népszava úgy tudja: az elképzelés szerint a jelenlegi MÁV Zrt.-ből - a korábbi terveknek megfelelően - kiválna a pályahálózatot üzemeltető önálló cég, amely Nemzeti Vasúti Pályaüzemeltető Zrt. néven működne tovább. A vontatási, illetve a gépészeti tevékenységet - a MÁV Trakció Zrt.-t és a MÁV Gépészet Zrt.-t - pedig összevonnák a jelenleg is különálló személyszállítással, amelyet a MÁV-Start Zrt. végez. A három társaságból egy cég, a Nemzeti Személyszállító Zrt. jönne létre. A két cég nevében a nemzeti jelzővel élne tehát tovább, míg a vasúti tevékenységhez szorosan kapcsolódó feladatoktól megtisztított MÁV Zrt.-t a továbbiakban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyámsága alá rendelnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!