Gazdaság

2009.06.22. 02:28

Kevesebbet ér a fizetésünk

Budapest - Kevesebbet ér a fizetésünk, mint tavaly, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal felméréséből. Ugyanis a reálkeresetek átlagosan 2,2 százalékkal maradnak el az előző évitől.

Fejér Megyei Hírlap

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján jelentett bruttó átlagkeresetek 2009 első négy hónapjában 1,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - jelentette a KSH. A reálkereset 2,2 százalékkal maradt el az előző évitől. A versenyszférában 0,4 százalékkal emelkedett; a költségvetési szférában 8,6 százalékkal csökkent a reálkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az alkalmazásban állók létszáma 2009. január-áprilisban átlagosan 2 millió 667 ezer volt.

2009. január-áprilisban a költségvetési szférában 716 ezren, a versenyszférában 1 millió 864 ezren dolgoztak. Ez a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszámának 3,8 százalékos csökkenését jelentette az előző év azonos időszakához képest. A költségvetés által finanszírozott közfoglalkoztatás kiterjedtségének növekedése következtében a költségvetési szférában kisebb mértékű létszámfogyás következett be, mint a versenyszférában.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 196 ezer 900 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 195 ezer 200 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 204 ezer 300 forintot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 1,1 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év január-áprilisában. Ezen belül a versenyszférában 4,9 százalékkal növekedtek az átlagkeresetek, a költségvetés területén 7,5 százalékkal maradtak el az előző évitől.

Jelentősen felülmúlták az előző év azonos időszaki kifizetéseket az energiaipar, az ingatlanügyletek, az építőipar, valamint a szállítás, raktározás január-áprilisi keresetei. A tavaly februári kiemelkedően magas jutalmak miatt 4 százalékkal maradt el attól a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágé. A rendszeres kereset az év első négy hónapjában átlagosan 4,6 százalékkal haladta meg az előző év január-áprilisit, a versenyszférában dolgozók alapbére 5,6 százalékkal, a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye 2,1 százalékkal lett magasabb. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 121 ezer 200 forintnak felelt meg (a fizikai foglalkozásúaké 89 ezer 200, a szellemieké 153 ezer 900 forint). A nettó kereset így 0,8 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!