Gazdaság

2009.06.16. 02:29

Csak hasonlít a tejre

Bicske, Mezőfalva - Tavaly ősz óta csökken hazánkban a tej felvásárlói ára, ugyanakkor ömlik be az országba a külföldi tej és tejtermék. A minőségről is keserű nyilatkozatok szólnak.

Zsohár Melinda

- A takarmányárak kapcsán hangzott el a provokatív kérdés Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója felé. Állattenyésztőként nem örvendetes tényként könyveli-e el, hogy a takarmány olcsóbb, mint tavaly. Átszakadt a gát a tisztes véleménynyilvánítás tekintetében, s az elismert szakemberből kifakadt a keserűség.

- Az előállított agrártermékek felvásárlói ára is csökkent, a tejé például mélyrepülésben van. Az országba korlátlanul áramlik be a tej alakos elemeit tartalmazó tejszerű moslék - fogalmaz keményen. - A pálinka csak gyümölcsből készülhet, a tejnél nem érvényes a minőség szentsége? - kérdi, választ nem igazán várva. - Hazánkban 190 ezer tejelő tehenet tartunk nyilván, de a minőségi tejet nem fizetik meg! A pluszfehérjét, zsírt nem értékelik. Tavaly ilyenkor 100 forintért szállították el tőlünk a tejet, januárban 63 forintért, most 55 forint a tej felvásárlói ára. Nálunk még nem apad a termelés, kérdés, meddig tartjuk magunkat.

A Bicskei Mezőgazdasági Zrt. vezetője és tulajdonosa, Hegedűs Imre még Zászlósnál is keményebben fogalmaz, nevét lassan a tejdemonstrációkról ismeri meg az ország. Leginkább a multinacionális kereskedelmi láncokat bírálja, s részben a maga kezébe vette az értékesítést.

- Az 55 forintos felvásárlási árral szemben az önköltség 80 forint körül mozog. A mi tehenészetünkben napi félmillió forint veszteséget termelünk a kiváló minőségű tejünkkel. A multinacionális kereskedelmi áruházakban szlovák és lengyel tejet árulnak, de nem ritka az sem, hogy holland vagy német tejterméket helyeznek ki a polcra, nulla árréssel megállapított áron. Konkrét értesüléseim vannak arról, hogy a magyar feldolgozótól megveszik a sajtot 600 forintért, s 900-ért árusítják. A német terméket ennél olcsóbban adják, s azt viszik jobban. Úgy tapasztaljuk, hogy ez egy recept arra, hogyan vágjuk zsebre a világpiacot? címmel - folytatja Hegedűs. A legutóbbi botrány alkalmával 505 forintért helyezte ki egy bizonyos áruházlánc a polcaira a trappista sajtot, ami tömegverekedéssé fajult. Egy kiló trappista előállításához 10 liter tej szükséges, s Németországban eleve 65-70 forint a tej felvásárlási ára - egyébiránt ott sem magas. Igaz, a 10 tonna olcsó, 5,5 millió forint értékű sajttal szemben a vevők legalább 55 millió forintért vásároltak mást.

A cég Ödön-majori tehenészetében naponta 20 ezer liter tejet fejnek, ebből 4-5 ezer litert direkt módon, 14 tejeskocsiból értékesítenek, a maradékot viszont 57 forintért kénytelenek eladni a feldolgozónak. Hegedűs Imre bankkölcsönből vásárolt a napokban 40 tejautomatát, hamarosan beállítják azokat független üzletekbe.

- Június 22-én nemzetközi tejdemonstrációra készülünk Luxembourgba, ahol valamennyi eu-s ország számos tejtermelője képviselteti magát. Ott ülésezik az Európa Parlament Mezőgazdasági Bizottsága, ezért a helyszín. Hazánkban 80-100-an tervezik az utazást, ám ugyanazon a napon Budapesten is tiltakozni fogunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!