Gazdaság

2009.01.20. 03:28

Nem jár könnyítés az evásoknak

<b>Székesfehérvár</b> - Február elsejétől új kötelezettsége az evásoknak: valamennyi beszerzésről és igénybe vett szolgáltatásról szóló számla megőrzése.

Miskei Anita

Az éves adóbevallások benyújtásának határideje idén február 25. A könnyítés nem érinti az evát fizetőket és az egyéni vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyeket. Számukra az éves elszámolások elkészítésének és benyújtásának határideje február 15. A jogalkotók döntésüket azzal indokolták, a többi adózó esetében egy február 20-ai áfabevallási és -befizetési határidő is van, ez az evásokat nem érinti.

Február elsejétől az új jogszabályok számlatartási kötelezettséget írnak elő az evásoknak: az ötéves elévülési idő erejéig kötelesek a beszerzésekről és az igénybe vett szolgáltatásokról szóló számlákat megőrizni. E kötelezettség megsértése miatt a revizorok a termék, szolgáltatás értékének húsz százalékáig terjedő mulasztási bírságot róhatnak ki az evásokra.

Az APEH a számlatartási kötelezettség ellenőrzését a kapcsolódó vizsgálatok alkalmával végzi. Ha egy nem evás társaságnál olyan iratot találnak, amely alapján kiderül, a cégtől egy evás vállalkozás terméket vásárolt vagy szolgáltatást vett igénybe, a revizorok az evás vállalkozót is felkereshetik. Ha az egyszerűsített vállalkozói adózói körbe tartozó nem tesz eleget számla- vagy nyugtaadási, -tartási kötelezettségének, és az APEH bírságot ró ki rá, az evás státuszát megszünteti. Az eva február elsejétől nem váltja ki a cégautóadót. Az új adónemet minden evás társas vállalkozás köteles befizetni. A havi 7 vagy 15 ezer forintos közteher az egyéni vállalkozókat akkor érinti, ha a céges gépkocsi után költséget számolnak el. A normatív üzemanyag-térítés nem számít költségelszámolásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!