Gárdony

2016.12.04. 15:25

Személyes emlékeken keresztül elevenedik meg a múlt

Gárdony - Átköltözött a Velencei-tavi Galériából a nagyszabású helytörténeti kiállítás. Az érdeklődők ezúttal a Gárdonyi Géza Általános Iskolában tekinthetik meg a régi fotókból installált tárlatot.

Buthy Lilla

A kiállítás anyagát egy Gárdonyban élő hölgy, Ignáczné Jung Ágnes gyűjtötte régi, helytörténeti fotók adják. A képek a település történetét személyes, családi gyűjteményekből származó, kuriózumnak számító fotók segítségével a 19. század végétől mutatja be, nagy hangsúlyt fektetve a két világháború közötti időszakra. A hiánypótlónak is nevezhető kiállításnak sokáig a Velencei-tavi Galéria adott otthont, péntektől azonban a Gárdonyi Géza Általános Iskolában tekinthetik meg az érdeklődők.

Ribi Anna Dóra, Klár Zoé Mercédesz, Nagy Ágnes és Nagy Dorina a tesióra végeztével böngészték át a régi képeket  Fotó: A szerző

- Jung Ágnes szó szerint nyakába vette a környéket, és egyesével elment mindenkihez, és régi képeket gyűjtött. Már biztosan ezer darabszám fölött van a gyűjteménye, a legrégebbi fotók századelejiek. Ezeket nem csak felkutatni, beszkennelni is nagy munka volt - mondta el Csapó Botond, az iskola történelem és irodalom szakos tanára.

Ezelőtt szinte alig voltak Gárdony múltjáról elérhető, feltárt fotók: most a többi között megismerhetjük a település háború előtti arculatát, épületeit, tereit, a tavat, a nádvágókat, a fürdőzőket, a nyaralóvendégek hétköznapjait, a város ünnepeit, a családok hétköznapjait, mesterembereket, régi óvodás, iskolás tablókat, régi tanítóink, doktoraink arcképeit, Jávor Pál dedikált fotóját. Eisemann Mihálynak a településen volt nyaralója, így sok híres ember, színészek, muzsikusok is megfordultak nála vendégségben, erről is láthatók fotók az aulában. Minden hétköznap 8 órától 15 óráig mindenki számára látogatható az iskolában a kiállítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!