Foci

2010.03.18. 18:53

Magyar találmány segítheti a futballbírókat

A későbbiekben egy magyar találmány segítheti a futballbírók munkáját: Maruzsi László feltaláló és Dunai Antal, a magyar szövetség szakmai alelnöke csütörtökön Zürichben bemutatta a nemzetközi szövetség (FIFA) illetékeseinek azt a szerkezetet, amely segítene eldönteni a lesek megítélését, valamint azt, hogy a labda áthaladt-e a gól-, alap-, vagy oldalvonalon.

MTI

 "Fernando Tresaco Garcia, a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke, valamint a szervezet két tisztségviselője fogadott minket, megnézték prezentációnkat, és egy filmet a rendszer működéséről - mondta az MLSZ honlapjának Maruzsi. - Jó néhány kérdést tettek fel, amelyekre választ is adtunk, végül gratuláltak és elmondták, hogy továbbítják az anyagot a sportág szabályalkotó testületének, az IFAB-nak. A folyamat tehát elindult, a következő lépés az IFAB válasza lesz, amit minden bizonnyal újabb bemutató követ majd, immár a szabályalkotók előtt".
Az 1886 óta működő IFAB tanácsára a FIFA március elején úgy döntött, hogy továbbra sem kér a bírókat segítő technikai újításokból. Az IFAB két megoldást vizsgált több mint két éven át: az egyikben egy labdába épített chip jelezte volna a gólt, míg a másik a teniszből és krikettből ismert kamerás megoldás, a Sólyomszem volt.
 "Tizenkét kamera pásztázza a játékteret, egy program azonnali elemzést végez a felvételekről, és szükség esetén már küldi is a megfelelő jeleket az asszisztensnek" - mondta találmányáról korábban az MTI-nek Maruzsi, aki egykoron maga is bíráskodott.
A rendszer előnye az, hogy nem kellene megállítani a játékot, ugyanis az asszisztensek zászlajába épített jelzőszerkezet - a kamerák képei által feldogozott adatok alapján - nyomban megmutatná, mi a helyes döntés. A program egy kínai nemzetközi találmányi kiállításon aranyérmet nyert, majd 2008. november 11-én megkezdődött az addig a makettasztalon tökéletesen működő videorendszer tesztelése az egyik fővárosi élvonalbeli klub pályáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!