Enying

2017.04.20. 19:02

Futófesztivál és nyitott pincék Enyingen

Több mint ötven településről érkeztek a futók és a látogatók a második alkalommal megrendezett Rügypattintó futásra, illetve az első alkalommal életre hívott Nyitott pincék programra. Szép napunk támadt!

V. Varga József

A futófesztivál főszervezője, Dely Zsolt hol itt, hol ott tűnt fel „kézi hangosával" a vadregényes horgásztónál és a szőlőhegyen. Segített, tájékoztatott, biztatott. Pár éve kóstolt bele a futásba, melyet örömmel űz, olyannyira, hogy tavaly elhatározta, ő bizony rendez egy nevezési díj nélküli megmozdulást a barátainak, ismerőseinek, és mindenkinek, aki belevág.

A múlt évi „rügypattintó" pozitív visszhangot kapott, s hamar kiderült, a rendezvényt folytatni kell. A kiírást követően már az első pillanatban látszott, hogy jóval többen jönnek el az idén Enyingre, mint tavaly.

Az anyukák babakocsiban tolták a kicsiket: korán kell kezdeni! Balról a főszervező, Dely Zsolt
Fotó: V. Varga József

A futófesztiválra mintegy hétszázan látogattak el az Úsztató-horgásztóhoz, és a végső elszámolás szerint a négy futó és az egy kerékpáros távon négyszázötvenen (!) indultak. (A múlt év tavaszán kétszázan startoltak.)

A közös bemelegítést Kálóczi Vivien, a Batthyány iskola testnevelője vezényelte. A szpíker tisztét a budaörsi Lukács Szilvi Sziszkó látta el – a cél előtt barátságosan biztatva sorban a befutókat. A kavalkád mindenkit magával ragadott, vidáman, sportosan teltek az órák.

A legrövidebb, 1200 méteres távon a 9 éves siófoki Takács Ákos ért leggyorsabban a célba, míg a 21 kilométer női győztese a budapesti Bleier-Cseke Csilla lett, a férfiaknál pedig, szintén 21 kilométeren, a csurgói Sipos Csaby diadalmaskodott.

A „félmaratonisták" kapták az idén alapított vándorkupát is, melyet Horváth Elemér, a borrend tagja ajánlott fel a részükre.

A legnépesebb táv az 5 kilométeres volt, de 10 kilométeren is több mint százan indultak. A legfiatalabb regisztrált versenyző címét Hosszú Hanna Léna (1 éves) kapta, aki babakocsiban ülve tudta le penzumát. A legidősebb futó cím a bodajki Balogh Józsefnek dukált, aki szeptemberben tölti be 70. életévét. Józsi bá' bizony kemény 10 kilométert futott!

Az egyedi érmeket Kató Balázs keramikus készítette, mindenki nagy örömére. Remek ötletnek bizonyult az adománygyűjtés az állatvédők javára, Dely Tünde önkormányzati képviselőtől megtudtuk, több mint 800 kilogramm állateledelt hoztak a futók és a látogatók, és az anyagi támogatás is több tízezer forintra rúgott.

 

A Rügypattintó futáshoz kacsolódó Nyitott pincék programot az Enyingi Borkedvelők Rendje jegyezte.

Amint Pallag Mihály alapító elnök-nagymester és Csapó Edit borkirálynő elmondta: tizenkét pince tulajdonosa (Csányi Mihály, Paska Gyula, Maurer József, Nagy József Ödön, Pallag Csenge, Horváth Csaba, Farkas István, Fodor István, Iker István, Rack Flórián, Gál Balázs és Zsargó Gábor) gondolta úgy, hogy jó gazda módjára vendégül látja mindazokat, akik meg kívánják kóstolni az Öreghegyen termő szőlők nemes nedűjét.

Az enyingiek csókakői, sárbogárdi és sólyi borbarátai kisebb-nagyobb küldöttséggel érkeztek a hegymenetre, a pincelátogatásra.

A futófesztiválon huszonöt önkéntes gimnazista segédkezett: a borrend néhány tagjával közösen két frissítési pontot üzemeltettek, valamint a futásra kijelölt útvonal mentén láttak el szolgálatot.

A szőlőhegy varázsa futókat, kerékpárosokat, túrázókat, pincelátogatókat is rabul ejtett a „rügypattintó" napján. A szervezők hiszik, tudják, hogy a kalandozók vissza-visszatérnek majd. Ami biztos, jövőre újra vár mindenkit a futás és számos pince.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!