Szépség és lelki egyensúly

2019.09.23. 15:30

Testi-lelki harmónia: minden fontos, ami felkeléstől lefekvésig történik!

Beindultak a csajok, ismét pörögnek a Barátság Moziban a Csajos estek, ahol legutóbb a testi-lelki harmóniáról és az egészség, szépség összefüggéseiről beszélt Papp Zsuzsanna egészség- és szépségtanácsadó.

Borsányi Bea

Nem mindegy, mit kenünk magunkra nap mint nap, hosszú távon árthat is Fotó: Shutterstock

Azzal a bevezető mondattal, miszerint a szépség és az egészség szoros összefüggésben áll egymással, a tanácsadó valószínűleg senkit nem lepett meg. A szépség, mint tudjuk, belülről fakad és ma már egyre többen állítják, hogy az egészség is. Ahhoz, hogy minden téren ki tudjuk hozni magunkból a maximumot, elsősorban lelkileg kell rendben lennünk. Ehhez pedig gyakorlatilag minden fontos, ami felkeléstől lefekvésig történik velünk. A szépségről szólva Papp Zsuzsanna kiemelte, hogy az szubjektív, majd feltette a kérdést: ki az, aki valamivel nem elégedett saját magán? És aztán jöttek a további kérdések: ha ezeket megváltoztatják, attól valóban boldogabbak, elégedettebbek lesznek-e? Kinek akarunk megfelelni, amikor szépek akarunk lenni, magunknak, vagy másoknak? Miért akarunk másoknak, vagy a világnak megfelelni?

Nem mindegy, mit kenünk magunkra nap mint nap, hosszú távon árthat is
Fotó: Shutterstock

Attól, hogy követjük a legfrissebb divatot és trendeket, valóban szebbek leszünk-e? Majd rámutatott: a „mű”-dolgok – műhaj, műszempilla, műköröm és így tovább – csak pillanatnyi előnyöket hoznak, de hosszú távon akár veszélyesek is lehetnek az egészségünkre nézve. Ezek a „mű” dolgok azért felkapottak, mert azonnali és látványos eredménnyel járnak, mindenféle energiabefektetés nélkül. Ugyanakkor a cél az lenne, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben és nem az, hogy megfeleljünk a legutóbbi divatnak. Ezzel kapcsolatban Papp Zsuzsanna első tanácsa a natúrkozmetikumok használata volt – nem mindegy, mit kenünk magunkra minden nap, mert a bőrön keresztül mérgező anyagok is bekerülnek a szervezetünkbe, amelyek hosszú távon lerakódnak, és különböző betegségekhez vezethetnek.

A második nagy téma a fogyókúra volt. A hölgyek többsége számos kísérlet után sem éri el a vágyott súlyt. Nagy kérdés: mennyit hajlandóak tenni annak érdekében, hogy megszabaduljanak a felesleges kilóktól? Illetve: tényleg mindenkinek 50 kilósnak kell lennie, vagy el tudja az illető fogadni, hogy ő inkább teltkarcsú alkat, és számára nem reális cél ennek a súlynak az elérése? A tanácsadó felhívta a figyelmet arra, hogy a modern gépek, amelyek úgy szabadítanak meg minket a súlyunktól, hogy nekünk semmit sem kell csinálnunk, csak a fogyókúra-folyamat elején ajánlottak. A passzív alakformálás közben ugyanis a zsírsejtek feltörésével felszabadulnak a szervezetben hosszú évek alatt lerakódott méreganyagok is.

Súlytól tartósan csak aktív mozgással és egészséges táplálkozással lehet megszabadulni. Az eredményért tehát meg kell dolgozni, nem lehet megúszni a változtatások bevezetését! Ezzel kapcsolatosan azt ajánlotta, minden ilyet fokozatosan csináljunk. Egyszerre mindig csak egy dolgon változtassunk, azt viszont következetesen tartsuk be, majd nagyjából két hét eltelte után jöhet a következő változtatás.

Papp Zsuzsanna szerint a természetes a legszebb
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szervezetnek idő kell ahhoz, hogy átálljon, alkalmazkodni tudjon a megváltozott életmódunkhoz, ezért ne sokkoljuk egyszerre több változtatással. Vonatkozik ez akár a napi folyadékbevitel megnövelésére, újfajta étrend bevezetésére, vagy a rendszeres mozgásra.

Minden nő szép, emelte ki Papp Zsuzsanna, és csak rajtunk múlik, elfogadjuk-e, amin nem tudunk változtatni – például vannak olyanok, akiknek soha nem nő derékig a hajuk, vagy nem tudnak egy bizonyos súly alá menni – és megtaláljuk-e a belső egyensúlyunkat. Fel tudjuk-e fedezni a saját szépségünket, erősségeinket, amelyek arra is jók, hogy ellensúlyozzuk a hiányosságainkat, gyengeségeinket?

Mindenkinek a saját felelőssége, hogyan bánik a testével, de szakember csak akkor tud hatékonyan segíteni bármiben, ha hajlandóak vagyunk változtatni, és következetesen betartani az egészségünk és szépségünk érdekében adott tanácsait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában