Megnőtt a melanómás megbetegedések száma

2019.07.02. 07:30

Óvatosan a napozással!

A melanóma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Kialakulhat már meglévő anyajegyből, különösen akkor, ha olyan állandó károsító ingernek van kitéve, mint az erős UV-sugárzás vagy valamilyen mechanikai ártalom, de megjelenhet anyajegymentes bőrfelületen is.

Borsányi Bea

A napozás mennyiségét bőrünk típusának megfelelően határozzuk meg! Fotó: Shutterstock

Kiemelten fontos magunkra, illetve bőrünkre ilyen szempontból odafigyelni a nyáron, amikor jóval többet tartózkodunk a szabadban, illetve a napon, mint az év egyéb részében. A statisztikák szerint a legtöbb európai országban csaknem kétszer annyi nő betegszik meg, mint férfi. A melanóma leggyakoribb előfordulási helye nőkön a lábszár és az arc, míg férfiakon elsősorban a törzs, leggyakrabban a hát. Mindkét nemben a 65 év feletti korosztálynál az arc a legjellemzőbb kiindulási terület. A melanóma gyakrabban fordul elő világos hajú és bőrű, azaz I-es bőrtípusba tartozó egyéneken, különösen, ha fokozott napsugárzás éri őket. Az ártalmas ultraibolya sugaraknak és a leégésnek egyértelműen köze van a melanociták kóros elfajulásához. Elsősorban a középkorúak betegsége, a melanómával diagnosztizáltak átlagéletkora 40-45 év. Magyarországon sajnos az utóbbi években növekvő tendenciát mutat a megbetegedések száma.

A napozás mennyiségét bőrünk típusának megfelelően határozzuk meg!
Fotó: Shutterstock

A napfény ugyan pozitívan befolyásolja hangulatunkat, és elengedhetetlen néhány anyagcsere-folyamathoz, de jótékony hatásának eléréséhez nem kell a napozást túlzásba vinni! Akinek érzékeny, világos a bőre, és hajlamos a leégésre, mindenképpen használjon magasabb, 10-20 feletti faktorszámú naptejet, krémet! Az időjárást előrejelző internetes oldalakon pedig ma már elérhető az adott napra vonatkozó, várható UV-sugárzási érték, vegyék ezt is figyelembe, ha napozni, strandolni készülnek.

A mértékletes napozáson túl a megelőzésben fontos szerepe van a bőrgyógyászati ellenőrzésnek és az önvizsgálatnak is. Ha egy korábbi anyajegye aszimmetrikus lesz, elmosódik a határa, növekszik vagy megváltozik a színe, mindenképpen mutassa meg szakembernek! Egy kis változás nem feltétlenül jelent komoly gondot, de érdemes ilyenkor is megnézetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában