mik a legfőbb szempontok?

2019.09.07. 16:30

Hordozás: fontos tanácsok, tudnivalók

Örömteli, hogy egyre többen kötik magukra és hordozzák a kisbabát – ám nem mindegy, ezt hogyan teszik.

Bokros Judit

A kisbabát mindig befelé fordítva hordozzuk! Fotó: FMH-archív

A babahordozás csodás lehetőség mind a mamának, mind a babának, ám akár az édesapa vagy a nagyszülő is magára kötheti a gyermeket. A lényeg, hogy a megfelelő hordozóeszközben és a megfelelő módon tegyék ezt.

A minap az egyik áruház volt kénytelen visszahívni polcairól az előre meghirdetett hordozóeszközt, mert a hordozási tanácsadók nem ajánlották. Megkérdeztük a Székesfehérvári Babahordozó Klubhoz tartozó Révész Márta okleveles hordozási tanácsadót arról, melyek a legfőbb szempontok, mire figyeljenek a szülők.

A hordozó kiválasztásakor az a fontos, hogy bevizsgált, jó minőségű terméket válasszunk. Vannak csatos, tépőzáras és kötős hordozók is, ezek bármelyike jó lehet, de csak akkor, ha megfelelnek az előírásoknak – mondta Márti.

A hordozás legfőbb szempontja, hogy a baba mindig befelé, az őt hordozó személy felé forduljon, akár elöl, akár hátul van. Fizikális szempontból azért lényeges ez, mert így domború marad a gerince. Hordozó kendőben például szép C-alakot formáz a picik gerince, ha jól kötötték oda őket. Figyelni kell arra is, hogy a lábak térdhajlattól térdhajlatig alá legyenek támasztva, valamint a térdkalács teteje magasabbra kerüljön, mint a gyermek fenekének az alja. Így tartható fenn a guggoló terpesztartás, aminek köszönhetően előre billen az akár alvó gyerek feje is, a megfelelő alátámasztásnak köszönhetően.

A kisbabát mindig befelé fordítva hordozzuk!
Fotó: FMH-archív

Lelki, pszichés oldalról azért kell befelé néznie a babának, hogy elbújhasson a külvilág erős ingerei elől. A csecsemők idegrendszere ugyanis még elég fejletlen, nem bírja azt a sok zajt, fényt, látnivalót, ami például egy bevásárlás során éri. Ha eközben oda tud húzódni a mamához, be tud bújni a kendőbe (hordozóba), az védelmet nyújt neki.

Szövött kendőben akár újszülött kortól hordozható a pici, a varrott, formázott eszközök azonban a már maguktól ülni tudó csecsemőknek ajánlottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában