A születés hetére készülődnek

2019.04.07. 15:30

A fehérvári hordozó klubban szülésről, szoptatásról, életmódról is szó esik

Évek óta működik a városban egy klub, amely a gyermeket tervező pároknak, a kismamáknak, s összességében a családoknak nyújt segítséget a gyermekneveléshez. Ám fontos feladatuk a hordozási tanácsadás is.

Bokros Judit

A klubban rendszeres a hordozási tanácsadás, például a babahordozó hét keretében

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Székesfehérvári Babahordozó Klub – nevével ellentétben – nem csupán abban nyújt segítséget, hogyan hordozzák helyesen a szülők a kisbabákat, hanem még számos egyéb lehetőséget is kínál a gyermekes családok számára. Azok, akik csatlakoznak a közösséghez, a hordozási tanácsokon túl gyermeknevelési kérdésekben is segítséget, ötleteket kaphatnak, legyen szó szoptatásról, hozzátáplálásról, intézményi beszoktatásról és még sok hasonló témáról.

Kendők, könyvek kölcsönzésére is lehetőséget biztosítanak

A tagok havonta egyszer vehetnek részt beszélgetős alkalmakon, amikor meghatározott témáról esik szó, akár szakértő bevonásával. Szintén havonta van hordozási tanácsadás: ekkor az avatott, képzett hölgyek megmutatják az elöl, oldalt, illetve hátul hordozás rejtelmeit, s ilyenkor lehetőség van a különböző hordozókendők kipróbálására, kölcsönzésére is. Mivel a klub előtérbe helyezi a környezettudatosságot, így mosható pelenka is kölcsönözhető náluk. A csoport könyvtárában pedig megtalálhatók a kötődő neveléssel kapcsolatos és egyéb informatív könyvek.

A klubban rendszeres a hordozási tanácsadás, például a babahordozó hét keretében
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A klubon belül működik szoptatástámogató csoport, amelyet Gál Diána laktációs szaktanácsadó, védőnő vezet; itt a kismamák gyakorlati és személyre szóló tanácsokat kaphatnak a szoptatáshoz. Van továbbá Beszélgetés a szülésről elnevezésű csoport, amelyet Nagy-Majoros Zsanett dúla, szülésfelkészítő tréner vezet. Ő általában szintén havonta szervez a szülésélményeket feldolgozó, a szülésre felkészítő foglalkozásokat, amelyek témáját többnyire a résztvevők határozzák meg. Zsanett már hét éve tagja a klubnak, ahol társakra lelt. Háromgyermekes anyaként neki is sokat segített a klub közössége, például azzal, hogy a szülés után főztek helyette, vagy elmentek hozzájuk beszélgetni. Ezt bármely klubtag kérheti, hiszen a gyermekágyas időszak igen megterhelő lehet a kismamáknak.

A klub és a mögötte álló Alba Babahordozó Egyesület szervezi a Nemzetközi Babahordozó Hetet Fehérváron, valamint idén ismét csatlakozik a Születés Hete Fesztiválhoz. Utóbbin belül a fehérváriak egynapos rendezvényt szerveznek április 27-én, szombaton A Szabadművelődés Házában.

A nap során több érdekes témát járnak körül, ezzel is segítve a szülésre, a családi életre készülést

Kezdésként Hagymásy László osztályvezető főorvos Lehetőségek a szülőszobán a Fejér Megyei Szent György Kórházban címmel tart előadást, majd Horváth Miklós Réka hordozási tanácsadó babahordozási tudnivalókat oszt meg a hallgatósággal. Béres Edina független bába szülés, születés témában beszél tapasztalatairól, Rusznákné Deák Erzsébet Epizódok egy védőnő életéből címmel mesél arról, milyen élményei vannak a gyermekek, családok gondozása során. Tévhitek a szoptatás körül – erről már Gál Diána beszél, Nagy-Majoros Zsanett pedig minél több ismeretet ad át ahhoz, hogy az anyukák felkészültek legyenek a szülésnél. A nap végén röviden bemutatkozik a babahordozó klub is.

A belépés ingyenes, s aki elmegy, az hordozási tanácsokat is kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában