Életmód

2017.01.24. 16:06

Influenzás? Akkor egyen egy levest!

A tél talán leginkább beteges időszakában járunk, egymás után teperi le hazánkfiait valamelyik vírus. A táplálkozással sokat javíthatunk állapotunkon. És ugye, hogy már a nagymamánk is megmondta, hogy influenzára legjobb a forró húsleves?

Kocsis Noémi

Többedszer olvasok a gyömbér antiszeptikus, antibiotikum-kiváltó, gyógyító hatásairól, a népszerű tartalom mögött azonban tényleg van igazolható hatás. Ha más nem, akkor az, hogy frissen fogyasztva a gyömbér olyannyira csíp, hogy a vírusok kegyelmet kérve menekülnek az emberből. Érdekes amúgy, hogy ez az egzotikus, a gyömbérfélék (naná!) családjába tartozó fűszerféle jelenleg kis hazánkban olcsóbban kapható, mint a népi gyógyászatban amúgy hagyományos, eleink által folyton ajánlgatott fokhagyma... Szóval nincs kibúvó, ideje megbarátkozni a gyömbérrel!

Gyömbérteaként egészen elviselhető, cukrozott gyömbér alakban inkább a merészek kezdjenek vele, mert bár tisztítja az orrot, de gyakorlatilag csípi a szájpadlást – lehet választani. Különböző fogásokba csempészve a talán legjobb, így nyugodtan adagolhatjuk bővebben is, nem taglózza le az ízlelőbimbókat a markáns, erős íz. Az alábbi levesből nálunk nem tud maradék keletkezni, az egyszerű lencséből remek indiai – és főleg melengető, gyógyító!  – fogás készülhet.

Vidám színek és indiai ízek - a gyömbéres-csirkés lencseleves jó betegségűző, erősítő
Fotó: a szerző

Mindössze 15 deka lencsét felteszünk bő, sós vízben főni. Mikor már félig puha, belekockázunk egy nagy fej, tisztított burgonyát, együtt teljes puhulásig főzzük, majd botmixerrel szépen pürésítjük. Ám még főzés közben kis kockákra vágunk 60-70 deka csirkemellet, sózzuk, borozzuk, meghintjük két evőkanál pirospaprikával, ugyanennyi kurkumával, félretesszük kicsit állni. Míg pihen, egy nagy fej vörös-, vagy lilahagymát, két dundi gerezd fokhagymát, meg tízforintos átmérőjű gyömbért apróra felszelünk, s két kanálnyi étolajon, serpenyőben elkezdjük pirítani. Mikor szépen színt kap, ráborítjuk a csirkekockákat, 15 percig együtt pirítjuk, átforgatva. Ezután az egészet átborítjuk a forrásban lévő levesbe, s együtt negyed óráig csendesebb lángon főzzük. Ha kész, belefacsarjuk másfél citrom levét (közben kóstolgassuk, mennyi savanyítással harmonikus számunkra), s nagy adag vágott petrezselyemmel megszórjuk, kicsit utósózzuk a levest. Forrón, barna kenyérrel tálaljuk.

Az ayurvédikus gyógyászat szerint egy nagy kanál mézbe kevert reszelt gyömbérrel, belefacsart citrom levével, késhegynyi borssal kavarhatunk magunknak betegségűző kulimászt, s a felpezsdülés nem várat magára sokáig...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!