Életmód

2016.11.04. 15:35

Vitamin vagy hormon? Mutatjuk mit érdemes tudni a D-vitaminról!

A D-vitamin segít megvédeni egészségünket, és csupán minimális fáradságba és költségbe kerül a betegségek kezeléséhez viszonyítva.

FMH-információ

Idén nyolcadik éve rendezték meg a D-vitamin Világnapját november 2-án. Fel kell hívni mindenki figyelmét erre a napra, mivel a D-vitaminhiány általános probléma, számos betegség okozója, így szükséges, hogy minél többen foglalkozzanak saját D-vitamin-szintjük mérésével, korrigálásával. Itt a tél, így közelednek a téli betegségek is, mint például a megfázás és az influenza. Orvosi kutatások szerint az északi országokban, ahol kevesebb a napfény, alacsony D-vitamin mennyiséget találnak a különböző korú, nemű, anyagi és társadalmi helyzetű, emberek vérében. Magyarország lakosságának 80 százaléka igen kevés D-vitamint juttat a szervezetébe a természetes táplálkozás által. A szépség - és egészség kultusz fokozódása során elterjedt az a nézet, hogy aki napra megy, annak nem csak idő előtt ráncos lesz a bőre, de a bőrrák kialakulását is kockáztatja. Pedig az egészséges, napi 15-20 perc napozásra szükség van a létfontosságú D-vitamin keletkezéséhez. Étrendben a tonhal, a főtt tojás, a máj, valamint a D-vitaminnal dúsított reggeliző pelyhek segíthetik a vitamin bejuttatását. A D-vitamin legismertebb szerepe a csontrendszer erősítése a kalciumbeépítése által, de a legújabb kutatások az szervezetsokkal több területén mutatták ki a D-vitamin szerepét. Ezek alapján a D-vitamint ma már hivatalosan is hormonnak tekintik (D-hormon).

A D3-vitamin szintünk télen nagyon alacsony, fokozódik a fáradékonyság, gyengül az immunrendszer. Napi pótlása fontos a téli betegségekkel, gyulladásokkal szemben. Alapvető szerepe van a pajzsmirigy-működésében, a csonterősítésben, az egészséges sejtosztódásban, az izom-működés során, a szív és az érrendszer egészségében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!