Életmód

2016.11.20. 13:50

A burgonyán túl is van élet - Érdemes váltogatni olykor a köreteket

Összegyűjtöttünk pár olyan köretet, amelyek egészségesebbek a burgonyánál vagy éppen a fehér rizsnél.

Laci Patrícia

Legtöbben burgonyát vagy fehér rizst készítenek el a húsok mellé, pedig nem csak ez a két féle köret létezik a világon, ezért összegyűjtöttünk most pár alternatívát, melyeknek egyik előnye, hogy egészségesebbek a jó öreg klasszikusoknál.

Aki inkább a krumpliért rajong, neki kiváló választás lehet a csicsóka, melynek íze hasonlít a burgonyáéhoz, ám az mégis édesebb. A csicsóka egyébként C-, E-, A-, B1-, B2- és B3-vitamint tartalmaz, ezeken felül magnéziumban, kalciumban és rostban gazdag étek, ráadásul a vércukorszintet sem emeli meg hatalmas mértékben inulin tartalma miatt.

A székesfehérvári piacon is árulnak finom, jóképű csicsókát

A nagyszemű bulgur kicsit a rizsre emlékeztet, főleg a közel-keleti és a török éttermek alkalmazzák ezt a köretet. A bulgur vas, magnézium és kalcium tartalma magas, emellett a B-vitaminból sem szenved hiányt. Mivel a zsírtartalma alacsony, ezért a fogyókúrázoknak is hatásos lehet, sőt, még a saláták elkészítésénél is bátran felhasználhatják a bulgurt.

A köles mivel gluténmentes, ezért a gluténre allergiások nyugodtan fogyaszthatják ezt a fajta köretet, de még a lisztérzékenyeknek is ajánlják. Mivel kiváló lúgosító hatással is rendelkezik, így könnyebben meg lehet emészteni, mint mondjuk a rizst. A köles míg csökkenti a rossz koleszterin szintjét, addig emeli a jó koleszterin szintjét. A köles szintén hasznos lehet a diétázóknak, mert egy kevés mennyiség elfogyasztása után hamar eltelítődik az ember.

A Dél-Amerikából származó quinoa leginkább a magas fehérje tartalmáról ismert, éppen ezért a vegetáriánusoknak ideális választás lehet. A quinoa a köleshez hasonlóan gluténmentes. Remek magnézium, kalcium és foszfor forrás, az anyagcserét is képes serkenteni. Jótékony lehet a quinoa a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, emellett gyomorgondok idején is érdemes kipróbálni.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a köreteket érdemes váltogatni, nem tanácsos mindig ugyanazt fogyasztani. Egyrészt ezzel a módszerrel is csökkentjük az egyoldalú táplálkozás kialakulását, másrészt pedig a mindennapi étkezésünkbe könnyebben bele tudunk csempészni valami újdonságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!