Életmód

2016.10.23. 20:20

Rózsás, de nem kellemes

Székesfehérvár - Rejtélyes és sokszor félreértett betegség a rosacea, amely a szélsőséges időjárási viszonyokat, így a most következő hideg, szeles időt sem kedveli. Holub Orsolya bőrgyógyász elárulja a bőrbetegséggel kapcsolatos fontos teendőket.

S. Töttő Rita

A rosacea hallatán sokan azt gondolják, hogy csak a helytelen életmódot élő embereknél jöhet elő. Pedig ez bizony korántsincs így - árulta el a Fejér Megyei Hírlapnak Holub Orsolya bőrgyógyász, aki hangsúlyozta: a rosacea krónikus gyulladásos bőrbetegség, amely leggyakrabban a 30 és 50 év közötti korosztályt, s főként a nőket érinti. - Férfiaknál is előfordul, igaz, ritkábban, viszont súlyosabb formában - mondja a szakember. E bőrbetegség hátterét, pontos okát a mai napig nem ismerik teljes bizonyossággal, viszont amit lehete tudni, az az, hogy azokon a bőrterületeken fordul elő, amely faggyúmirigyekben leggazdagabb: az orcán, homlokon, áll területén. Az első tünete a bőrpír, ami egy idő után tartóssá válik. Lángoló, feszülő, égő, kellemetlen érzetet adó bőrtünet jelenik meg, melynek talaján a későbbiekben megjelennek a hajszálér tágulatok - vázolja a bőrgyógyász, aki szerint, ha ezek a tünetek kezeletlenek maradnak, súlyosabb formát ölthet a betegség, melynek következtében vérbő foltok, vörös gennyes csapok, fájdalmas csomócskák jelennek meg az arcon, szúró, viszkető érzés kíséretében.

Mivel a kiváltó ok sem tisztázott, így azt sem lehet tudni, kinek milyen stádiumú rosaceáig fajulhat a történet.

Egyre több harmincas nőnél jelenik meg a rosacea, a tünetek alapján azonban ritkán gondolnak rá: arcpír, feszülő, kellemetlen érzés, ami előjöhet stressz, arckrém, radírozás, hideg és meleg hatására  Fotó: Illusztráció

- De minél előbb kezelteti a beteg, s minél jobban odafigyel rá, annál inkább lassítható a folyamat - tudjuk meg. Ez talán némi reményt nyújthat azoknak, akiket nagyon zavarnak a tünetek, hiszen a súlyos változat, noha kis területet érint, mégis rontja az életminőséget, hiszen zavar a társas kapcsolatokban, munkában, s bizony önbizalom romboló hatású. A diagnózis felállítása nem egyszerű, hiszen egy harmincas nő először nem gondol erre még a tünetek alapján sem. Gyakran a kozmetikusnál derül fény a problémára. Aki
sokat segíthet a kezelésben.

A bőrgyógyász felkeresését azonban nem szabad elodázni, mert bizonyos fok után már csak a vényköteles termékek segíthetnek igazán. De mit tehet otthon az ember?

- Fontos, hogy a rosaceás bőr nagyon intoleráns, nem mindegy, hogyan ápolják. Nehezen bírja a szélsőséges időjárást, az irritáló anyagokat. Minden olyan kozmetikumot, tisztálkodószert kerülni kell, ami a bőrt túlzottan szárítja, irritálja. Azt szoktuk ajánlani, hogy nagyon kímélő, szappanmentes szereket használjanak, s fontos megválasztani azt az arckrémet, ami nem okoz semmilyen kellemetlen érzést - mondja Orsolya. Jó hír, hogy a rosacea szépen karbantartható, és sokat lehet javítani rajta életmód váltással: kerülni kell a fűszeres, forró ételeket, erős ízeket, alkoholfogyasztást, aki pedig emésztési problémával is küzd, vizsgáltassa ki, mert az is állhat a hátterében! Kerülni kell a fényt, szoláriumot, szaunát, megerőltető testmozgást, értágulatot okozó gyógyszereket, bőrradírozást, dörzsölést, tehát mindent, ami a bőrbarriert károsíthatja.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!