Életmód

2016.10.01. 19:40

A betegen is sok múlik

SZÉKESFEHÉRVÁR Mindenki fogalmazza meg legnagyobb gondját és ezt - mint egy csomagot - helyezze bele a lila léggömbbe... - hangzott az utasítás. Majd az SM-betegek és segítőik a lila lufikat elengedték, hadd szálljanak el, a gondokkal együtt...

Gábor Gina

A Sclerosis Multiplex Alapítvány fehérvári szervezete ezzel a jelképes gesztussal is igyekezett felhívni a figyelmet az SM-betegekre, a problémáikra. Tavaly kezdett el a szervezet új hagyományt teremteni: elhatározták, minden ősszel felvonulással, majd az Országalma körül-ölelésével és a lila lufik szabadon engedésével üzenik, itt vannak, olykor keményen küzdenek, és igyekeznek teljes életet élni. Siákné Mária, az alapítvány titkára azt mondta: remélik, jövőre már több SM-beteg és mind több együttérző támogató is eljön majd a megmozdulásra - így akár a Csónakázótavat is körülölelhetik .

A sclerosis multiplex ma még gyógyíthatatlan betegség: az SM-betegek állapota azonban javítható, szinten tartható. A legártalmasabb számukra a stressz. Ahhoz, hogy képesek legyenek nap mint nap együttélni a betegséggel, a kívülállók nagyobb toleranciájára is szükség van.

Guseo András vezetésével lila léggömbökkel vonultak fel, hogy az SM-betegségre felhívják a figyelmet
Fotó: Koppán Viktor

Guseo András főorvost, az alapítvány elnökét arról kérdeztük, mi az, ami leginkább segítené a betegeket:

- Az információ a legújabb eredményekről - vágta rá azonnal a főorvos. - Az utóbbi időben ugyanis felgyorsultak a kutatások, és úgy néz ki, igen közel jutottunk ahhoz, hogy kiderüljön, miként alakul ki a szervezetben az SM. E feladvány megoldása segíti a megelőzést, csökkentheti a betegség elhatalmasodásának esélyét. A különféle ételekkel szemben sokunknak van allergiája. A védekezés ilyenkor szükségképpen az immunrendszer erősítésével, stimulálásával jár. Csakhogy ha az immunrendszert túlságosan stimulálom, a szervezet könnyen megszegheti az öntámadás tilalmát. Az ételektől gyulladás alakulhat ki, elsősorban a vékonybélben. A vékonybél fala egyetlen sejtrétegből áll, ez pedig a gyulladás hatására nagyon könnyen áteresztővé válik. Mindaz, ami átkerül, az immunrendszer áldozatává válik. Az immunrendszer le is tapogatja ezeket a darabokat - amelyeknek jelentős része hasonlít a szervezet felszínéhez. Tehát az immunrendszer nemcsak elpusztítja, hanem meg is jegyzi , hogy a szervezet felszíne ellenség... Ha újra ugyanezzel találkozik, az immunrendszer harci riadót fúj és támad. Minél többször ingerlem az immunrendszert, egyre több lesz az esélye annak, hogy kialakul valamilyen autoimmun betegség: például SM, pajzsmirigygyulladás, vesegyulladás és még százféle baj, amit eddig ismerünk.

Guseo András hozzátette: a betegeknek is tudniuk kell, mi játszódik le a szervezetükben. Fontos, hogy tisztában legyenek azzal, mivel lehet az immunrendszerüket csitítani. A 90-es évek óta sok új szer jelent meg, ami segít együttélni az SM-betegséggel. Guseo András ideggyógyász és pszichiáter hozzátette: ugyanakkor sok múlik a beteg életmódján, pozitív gondolkodásán is. Akad, aki saját elhatározásából fel tudott kelni a kerekesszékből és elhagyta a szociális otthont, ahol három évet töltött... Az SM-betegek között nagyon sokan vannak, akik hősiesen harcolnak és győzni tudnak. Guseo főorvos azt mondja, számára ezek az esetek adják a legnagyobb örömet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!