Életmód

2015.12.26. 09:52

Sport, szex és szauna másnaposság ellen? Íme a legjobb tippek szilveszter utánra

Íme a legerősebb „titkos” összetevők, amelyek a másnaposság leküzdésében segítenek. Szilveszter előtt hasznos olvasmány lehet.

S. Töttő Rita

Nem lehet elég időben felkészülni a szilveszteri bulikra, sőt, az azt követő macskajajra sem... Az egész évi stressz és hajtás után, az új esztendőre várva bizony a legtöbb buliban előkerült a pezsgő, a bor, a sör és mindenféle rövid ital. A tapasztaltak azonban tudják: a január elseje meglehetősen keservesen telhet, ha az ember nem ismeri a saját határait. Vagy az ellenszert. Aki ugyanis előrelátó, már most beszerzi a másnaposság ellen bevethető legjobb szereket. Ezek között akad olyan, amely minden háztartásban megtalálható, de van, amiért érdemes elmenni a patikába vagy a gyógynövényboltokba.

– A másnaposság egyik legjobb ellenszere, ha beveszünk egy dózisban 2 ezer milligramm C-vitamint – szögezi le Supliczné Tóth Mária, székesfehérvári táplálkozástudományi szakember. „Csodaszer” lehet még a szintén nagy dózisú, akár ezer milligrammnyi magnézium is, amely szintén sokat segíthet a macskajaj tüneteinek kezelésében. A „kutyaharapás szőrével” elve valóban működik másnap, ám nem éppen úgy, ahogyan azt emlegetni szoktuk: nem az a jó megoldás tehát, ha jól ráiszunk a szilveszteri „betegségre”, mert abból még nagyobb jajgatás lehet – teszi hozzá a szakember.

Fotó: a szerző

A nagy ivászatok után inkább energiára és a vércukorszint rendezésére van szüksége annak, aki szilveszterkor nem ismerte a mértéket. Számára a sok mézzel készített gyógynövényes tea az igazi megoldás. A méz rendezi a felborult inzulinszintet és energiával tölt fel! A gyógynövények közül a kakukkfű, a rozmaring és a ginzeng jelentheti a megoldást. Ez utóbbi számít a legismertebb természetes macskajaj elleni szernek, de valójában mindegyik a tünetek enyhítésében, az energiaszint visszaállításában segít.

A túl sok alkohol fogyasztása lemeríti a szervezet ásványi anyag és vitamin raktárait, valamint kivonja a vizet a szervezetből. Éppen ezért másnap a legfontosabb teendő a sok folyadék fogyasztása. A gyógyteákon túl a víz és a gyümölcslé vagy éppen a paradicsomlé is sokat segíthet, nem is beszélve egy jó nagy adag meleg levesről, amely azon túl, hogy segít a sópótlásban, a háborgó gyomrot nyugtatja meg. Hasonló hatású lehet a kefir, amely mindemellett helyreállítja a bélflóra egyensúlyát és energiát ad. Van, akinek a szódabikarbónás ásványvíz segít, másnak pedig az uborkalé. Léteznek persze ma már „kompakt” másnaposság elleni szerek is, amelyekben különböző hatóanyagok találhatóak, különféle vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsítva. Van, amelyikben fekete üröm, szőlő, indiai egres, cikória található vagy éppen cisztein. Ez utóbbi vegyület egy olyan nem esszenciális zsírsav, amely felgyorsítja az alkohol lebomlásának folyamatát.

A kutatások szerint még ennél is hatékonyabb anyag a tiamin vagy más néven a B1-vitamin, amely szintén az alkohol lebontásában és átalakításában játszik fontos szerepet. Ez utóbbi fő forrása az élesztő, a máj, a hántolatlan rizs, a földimogyoró, de számos egyéb zöldségben, hüvelyesben is megtalálható.

Az alfa-liponsav gyakran szintén ott sorakozik az összetevők listáján, amely az inzulinszint optimalizálásában játszik szerepet.

Buli után legszívesebben ki sem bújna az ember az ágyból, a kutatók azonban azt ajánlják, hogy másnaposság idején végezzen az ember egy kis sporttevékenységet. Ennek oka, hogy ha a szív felgyorsul, mellyel  több oxigént képes szállítani, amely pedig a méreganyagok „kimosásában” játszik fontos szerepet. Ez az elv működik szex és például szauna esetén is... Lehet választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!