Életmód

2015.09.16. 14:19

Nem valódi csodaszer az ampullás kalcium - Az ajánlások is megváltoztak mára

Székesfehérvár - Az évek óta kórházi gyermekosztályon dolgozó orvos, Novák Hunor közösségi oldalán régóta cikkezik a rovarcsípések kezelésének helytelen gyakorlata ellen.

Kocsis Noémi

- Habár Magyarországon a kalciumot előszeretettel használják különböző betegségekben, allergia vagy csípés esetén, ennek nincs komoly tudományos alapja - hangsúlyozza Novák Hunor orvos. - Néhány hete a Semmelweis Egyetem vezető gyermekimmunológusa is kimondta ám a kialakult terápiás gyakorlatot nehéz megváltoztatni.

Novák Hunor Fotó: Csobay-Novák Csaba

A legnagyobb baj azonban az, hogy sok szülő elsődleges és kizárólagos szerként tekint a kalciumra például allergia, rovarcsípés esetén, teszi hozzá a doktor.

- Ha a szervezet nem gyógyítja meg önmagát, a kalcium csak fokozza a szenvedést: hiszen hamis biztonságérzetet ad, közben nem használnak valóban hatásos allergiaellenes szert. Rendszeresen találkozom gyerekekkel, akiknek darázscsípés után jelentősen feldagad, viszket az arcuk, otthon pedig csak kalciumot kaptak rá, akár napokon át. A szülők szeretik ezt a szelíd gyógymódot , és mivel az allergiás tünetek sokszor maguktól javulnak, így a természetes gyógyulást sokan tévesen a kalciumnak tulajdonítják.

Hogy akkor mit adjunk ezekben az esetekben?

- Valóban hatásos allergiaellenes szert: antihisztamint, ilyen mindenkinek kell legyen otthon a házipatikában. A cetirizin hatóanyagú készítmények recept nélkül kaphatók, biztonságosak és hatásosak, 1 éves kortól is adható a cseppenthető kiszerelés, ráadásul olcsóbb, mint az ampullás calcium. Ha egy allergiás reakció vagy rovarcsípés rekedtséggel, ájulással, fulladásérzéssel társul, mentőt kell hívni! Ha volt korábban súlyos allergiás reakció, az életmentő adrenalinos injekció mindig kéznél kell legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!