Életmód

2015.08.09. 08:21

A nagy férfihas itt előny - Az erős ember ereje nem a konditermi súlyzóknak köszönhető

Sárosd - Van az a sport, ahol a szalonna és a kenyér alap, persze cserébe el kell tudni húzni egy 16 tonnás kamiont... Juhász László erős ember elárulta a titkot.

S. Töttő Rita

Kamionokat és traktorokat húznak, kőgolyókat dobálnak, vasállványokat cipelnek a modernkori erős emberek ugyanis megtalálják a módját, hogyan használják fel a környezetükben található óriási tárgyakat saját szórakoztatásukra. Éppen ez a móka tetszett meg Juhász Lászlónak, a sárosdi Erős Ember Baráti Társaság vezetőjének is, aki 1999 óta gyakorolja ezt a nem mindennapi sportot.

Fekete Lacit láttam a tévében és nagyon megtetszett, amit csinál. Arra gondoltam, én is szeretnék rendezni erős ember játékokat - mesél a kezdetekről László, aki már idejekorán részt vett amatőr versenyeken is. - Amelyeken ugyan nem értem el eredményeket, cserébe viszont nagyon jól éreztem magam teszi hozzá, miért is folytatta mégis. Később kapcsolatba lépett a HSMA-val, azaz a Hungarian Strong Man & Highland Games Association-nel, amely a magyarországi erős emberek és felföldi játékok fóruma, s melynek megmérettetésein indult. A legbüszkébb mondja a győri HSMA versenyre, amelyen ,negyedik helyezést ért el. Harminc méteren kellett húzni egy tizenhat tonnás kamiont árulja el. De számos külföldi megmérettetésen is jól szerepelt.

Juhász László erős ember baráti társaságot alapított Sárosdon: tizenöten versenyeznek benne Fotó: Molnár Artúr

- Versenyeztem Szlovákiában, Romániában, Erdélyben is. Ám 2011-ben megsérültem, így abbahagytam a versenyt. De nem akartam végleg lemondani az erős ember sportról, ezért alapítottam egy társaságot Sárosdon, ahol már tizenöten sportolnak a csapatban. Őket szinte minden versenyre össze tudok hozni, legyen az akár egy 9 tonnás kézi traktorhúzó vagy egy 16 tonnás kamionhúzó verseny, egy kőgolyó rakás, esetleg vasállvány cipelés sorolja. Megdöbbentő látvány egyébként, ahogy ezek a hatalmas emberek póznákat löknek a hasukon megtámasztva, majd ellökik maguktól úgy, hogy 180 fokban elfordulnak a levegőben...

De mi kell ahhoz, hogy valaki jól teljesítsen egy ilyen versenyen? Nem csak erő árulja el a titkot az erős ember.

- Minden versenyen fontos az elhatározás, azaz annak tudatosítása, hogy nyerni szeretne az ember - szögezi le. - Természetesen sok munkára van szükség, ám nem elég a konditermi sport, a technikát is be kell gyakorolni. A konditermi edzés ahhoz kell, hogy az ezeket a mozdulatokat végző ízületeket, izmokat megerősítsük.

László, ugyan már nem sportol aktívan, viszont annál aktívabb a rendezvényszervezésben. Még egy konditermet is létrehozott segítséggel a sárosdi erős embereknek. S arról sem kertel, milyen életmód az övék:

- Mi nem táplálékkiegészítőkön élünk, hanem igazi ételeket fogyasztunk. Ehhez a sporthoz pedig kell a sok fehérje és bizony a szénhidrát is. Szalonna, sonka kenyérrel. Mint láthatod, én egy meglehetősen kövérke emberke vagyok, de az erős embernek ez a kategóriája. Így a kőgolyót is kényelmesen rá tudom tenni a hasamra, amikor versenyzek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!