Életmód

2015.05.31. 09:36

Vita a fényvédők körül

A fizikai fényszűrők legújabb generációja nanotechnológiával készül, de vajon biztonságosak?

z utóbbi években megjelentek a fényvédő készítmények legújabb generációi, amelyekben a fizikai szűrő, azaz a titánium-dioxid fehéres árnyalata már a múlté. Az eladhatóság érdekében fejlesztették ki ennek az anyagnak az átlátszó változatát, a bőrön nyomot hagyó fehéres színe miatt ugyanis sokan nem kedvelték. Az átlátszóságot pedig úgy érik el, hogy a titánium-dioxidot nanorészecskékre bontják. A nanotechnológia ma már számos iparágban elfogadott módszer, a fényvédők kapcsán azonban végeztek néhány olyan kutatást, amely aggodalomra adhat okot hívta fel a figyelmet egyik cikkében a Biokontroll, a bio tanúsítványokkal rendelkező termékek ellenőrző szerve.

Az összetevők között érdemes keresni a nano -t. Fotó: a szerző

Az aggodalom pedig abból fakad, hogy az említett fényvédő hatású ásványi anyag nanoméretű részecskéi bizonyos sejttípusokra mérgező hatású lehet. Egereken végzett vizsgálatok szerint elősegítheti az idegrendszer degeneratív megbetegedéseinek, köztük Alzheimer-kórnak a kialakulását. Egy európai tudományos társaság vizsgálata azonban biztonságosnak ítélte a nanotechnológiával készült fizikai fényvédők kereskedelmi használatát, így a polcokon ma már egyre több ilyen jellegű termék található. Megeshet, hogy a következő nagy, évekig tartó vita a génmanipuláció után a nanotechnológiával készült termékek körül alakul ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!