Életmód

2015.02.15. 21:20

Szülés után a kismamák nehezen szerzik vissza eredeti formájukat

Szülés után lapos has? Sok nő vágya, ami munkával ugyan, de elérhető. A kitágult hasizmok azonban maguktól nem fognak „visszarendeződni” eredeti állapotukba.

S. Töttő Rita

– Sportedzőként én mindenkinek, aki babát tervez, azt javaslom, kezdjen el mozogni. Ne akkor, amikor már várandós, még előtte – szögezi le Král Éva, fehérvári pilates edző, aki maga is 11 hetes kisbabája társaságában éli meg a kismamák mindennapjait. A formába lendülés nála most nem elsődleges szempont, ez így van jól, ám amikor eljön az idő, neki könnyebb dolga lesz, hiszen korábban már sportolt.

Eljön az idő, amikor a kismama szeretne ismét formába lendülni. Král Éva kislányával, Raboczki Petrával együtt tervezi a sportot Fotó: a szerző

– Tapasztalatból tudom azonban, hogy még a legedzettebb test is veszít a vitalitásából, így nem mindegy a kiindulási alap. Ahhoz, hogy a várandósság után ismét formás és fitt legyél, a mozgás mellett az étkezés is nagyon fontos. Ne kettő helyett egyél, hanem kettőtökért. Ha csak ezt az egy szempontot figyelembe veszed, már sokat tettél azért, hogy szülés után ne kelljen közelharcot vívnod a mérleggel. Ne diétázz, egyszerűen csak figyeld a tested jelzéseit – tanácsolja Éva. És igen, néha belefér a csoki, a túrórudi is, Évának is voltak ilyen periódusai. A mérték a lényeg.

Amikor úgy érzi az anyuka, hogy eljött az idő, érdemes sétával kezdeni. Ezután jöhet az izom újjáépítése.

– Belülről kifelé haladjunk, azaz először a mélyizmokat erősítsük pilates vagy jóga segítségevel, ezt követően jöhetnek az intenzívebb gyakorlatok. Nem kell, hogy a picit másra bízd, hisz sok olyan fitneszóra van, ahol a babáddal együtt lehetsz – tudjuk meg.

A mélyizmok erősítése mellett a kardioedzésekről se feledkezzünk meg, amely a felesleget „rázza le” a deréktájról is. Lehet ez futás is, amely egyébként is energiával tölt fel! S ezután érdemes elkezdeni a haspréseket...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!