Életmód

2014.07.20. 10:29

Hogyan lehet egy veszekedést nyugodtan kezelni?

Nemrég már volt szó a kapcsolatok félrecsúszásáról, az olvasók érdeklődősére való tekintettel a mediátor most újabb tanácsokat ad, a „forró” helyzetek kezelésére.

S. Töttő Rita

Sokakat érdekel, hogyan juthatna el az ember odáig, hogy egy veszekedés-gyanús helyzetben hideg fejjel tudjon gondolkodni, mérlegelni? Mert utólag olyan okosak tudunk lenni...

– Van egy pillanat, amikor már látni a vörös ködöt, ám még nem csapott le, de hallani a csábító démoni hangot, hogy vágj vissza! De ekkor még nem nyílt ki az ember szája. Na, akkor kell megállni! Ez sokféleképp történhet, például úgy, hogy nagyon nyugodt hangon közöljük a partnerrel, hogy „most ne, adj 10 percet” és elmész onnan, ki a szobából. Ha távolodunk a forrástól, kevésbé hat gerjesztően a helyzet. Csináljunk mást: simogassunk kutyát, mosogassunk el, sétáljunk egyet. Ez azért lényeges, mert akkor áthelyezzük a fókuszt arra, amit csinálunk, s nem azon gondolkodunk, hogyan vágjunk vissza – javasolja Csányi-Nagy Katalin, mediátor, aki szerint már 10 perc után tisztábban lát az ember.

– Azt is lehet csinálni, hogy a kritikus pontnál „kilépünk” a helyzetből, mintha kívülről néznénk magunkat. Nem ciki ilyenkor nevetni, az is oldja a feszültséget, mert valljuk meg, elég viccesen tudnak ilyenkor kinézni a szemben álló felek – teszi hozzá a mediátor. Van aki arra esküszik, hogy ilyen esetekben meg kell csókolni a másikat, az is old, meglepő is és kizökkent a helyzetből. A fő, hogy ilyenkor valami másra kell figyelni, valami olyat behozni, aminek nincs köze a témához, vallja a szakember. És tartsuk tiszteletben, ha a másik fél azt mondja: „most ne!”. Ne erőltessük a dolgot, akármi is az, hagyjunk időt a másiknak arra, hogy feldolgozza az álláspontunkat, átgondolja a helyzetet. Lehet, hogy később ő maga hozza fel a témát vagy ajánl megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!