Életmód

2014.05.04. 11:35

Állati jó vas

Közel kétmilliárdan szenvednek vashiányban világszerte. Nem véletlen hát, hogy számos élelmiszerhez adagolnak plusz vasat. De milyet?

S. Töttő Rita

Az egyik gyakran használt plusz összetevő az élelmiszerekben a vas, amely az oxigén- és a széndioxid szállítását végzi a vérben, továbbá néhány enzim kialakulásáért is felelős. Emellett megtalálható az izomzatban, a lépben., a májban és a csontvelőben is.

Kétféle formája létezik: a csak állati eredetű, azaz a hem vas, valamint az állati és egyéb eredetű élelmiszerekben is megtalálható nem-hem vas. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legújabb tanulmánya szerint a csak állati eredetű vas jobban szívódik fel, mint a nem-hem vas, mégis, mint kiderült, az élelmiszerek dúsítására az utóbbit használják a gyártók. A felszívódás azonban javítható C-vitamin és állati fehérjék segítségével.

Viszont van néhány olyan anyag, amely gátolja a felszívódását: ilyen a csersav, amely többek közt a teában és a vörösborban is megtalálható, de ilyenek a gyomorsavlekötő gyógyszerek, a koffein, valamint a növényi rostok is, amelyek a különféle gabonából készült élelmiszerekben találhatóak meg.

Az állati eredetű vas 15 százalékban, míg a nem-hem vas csupán őt százalékban hasznosul az emberi szervezetben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!