2014.05.04. 11:35
Állati jó vas
Közel kétmilliárdan szenvednek vashiányban világszerte. Nem véletlen hát, hogy számos élelmiszerhez adagolnak plusz vasat. De milyet?
Az egyik gyakran használt plusz összetevő az élelmiszerekben a vas, amely az oxigén- és a széndioxid szállítását végzi a vérben, továbbá néhány enzim kialakulásáért is felelős. Emellett megtalálható az izomzatban, a lépben., a májban és a csontvelőben is.
Kétféle formája létezik: a csak állati eredetű, azaz a hem vas, valamint az állati és egyéb eredetű élelmiszerekben is megtalálható nem-hem vas. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legújabb tanulmánya szerint a csak állati eredetű vas jobban szívódik fel, mint a nem-hem vas, mégis, mint kiderült, az élelmiszerek dúsítására az utóbbit használják a gyártók. A felszívódás azonban javítható C-vitamin és állati fehérjék segítségével.
Viszont van néhány olyan anyag, amely gátolja a felszívódását: ilyen a csersav, amely többek közt a teában és a vörösborban is megtalálható, de ilyenek a gyomorsavlekötő gyógyszerek, a koffein, valamint a növényi rostok is, amelyek a különféle gabonából készült élelmiszerekben találhatóak meg.
Az állati eredetű vas 15 százalékban, míg a nem-hem vas csupán őt százalékban hasznosul az emberi szervezetben.