Életmód

2014.03.30. 12:55

Nem tolerált pattanás

A pattanást nem csak serdülőkori változások okozhatják, hanem ételintolerancia is hívja fel a figyelmet Szoboszlai Istvánné allergológus.

S. Töttő Rita

Nem csak tinédzserek és fiatal felnőttek számára okozhat problémát a pattanásos bőr. A harmincas, negyvenes korosztály sem feltétlenül védett ellene, ugyanis nem kizárólag a hormonok játéka lehet e kellemetlen tünet. Szoboszlai Istvánné allergológus elárulta: a háttérben ételintolerancia is állhat!

- A pattanás nem csak serdülőkori probléma, hiszen kialakulhat akkor is, ha az illetőnek felszívódási zavarai vannak - tudjuk meg a szakértőtől, aki elárulta azt is: ez tulajdonképpen abból állhat, hogy az illető rosszul tud feldolgozni bizonyos alkotóelemeket, így úgynevezett immunkomplex képződik, amely lerakódhat a bőrben. Egy vizsgálat kiderítheti, hogy milyen ételt nem tolerál a szervezetünk: megeshet, hogy a tojás vagy a mogyoró, vagy bármi más ételfehérje a ludas, amely miatt már a bőrünk is fellázad.

- Ha ez kiderül, akkor meg tudjuk mondani, hogy az adott az ételféleségből az embernek három hónapig tilos ennie. Csak három hónapig  - hangsúlyozza az allergológus, ugyanis ez nem ételallergia, hanem intolerancia. Három hónap után újra lehet fogyasztani az adott ételeket, csak mennyiségileg kell odafigyelni! Az allergia és az intolerancia között az a gyakorlati különbség, hogy az allergia mennyiségtől független, és minden provokációtól súlyosbodik. Az ételintolerancia pedig mennyiségtől függ, és többnyire gyomorfelszívódási zavar áll mögötte mondja Szoboszlainé.

Valódi ételallergiáról viszont akkor beszélünk, amikor meghatározott immunológiai reakció zajlik a háttérben. Ha kiiktatjuk az étrendből a tünetet okozó alkotórészt, akkor nincs semmiféle panasz, és így a diéta már nem is tűnik olyan szörnyűnek, hisz jobb lesz tőle a közérzet, megszűnnek a kellemetlen, legtöbbször bélrendszert, légutakat vagy bőrt érintő tünetek.

 

Címkék#pattanás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!