Életmód

2014.01.12. 13:25

A jóga életfilozófia is egyben

A jóga nem csak mozgás, de életforma és életfilozófia is. Schleier Tünde oktató erről mesél.

S. Töttő Rita

Több mint öt éve tart pilates órákat a megyeszékhelyen Schleier Tünde, okleveles peak pilates oktató, preventív gerinctréner és dinamikus jógaoktató.

- A pilates kapcsán szerettem bele a body and mind típusú órákba, azaz ahol a test és a lélek szerves egységet képez. A gyakorlatok teljes koncentrációt igényelnek és végrehajtásuk során elengedhetetlen a tökéletes kivitelezés. Mindenki a saját ritmusában tud fejlődni, a gyakorlatokat kis részekből rakjuk össze és mindenki ott áll meg, ahol neki jól esik - mesél az oktató a pilatesről. Tünde szerint ez azt is feltételezi, hogy mindenki teljes testtudattal részt vesz az órán. Figyeli a saját mozgását, légzését és ezt kontrollálja.

Schleier Tünde peak pilates oktató öt éve tart pilates órákat, s most már jógát is a megyeszékhelyen

- A gyakorlatok szépen áramló folyamként követik egymást, természetes, nem rohanó tempóban - magyarázza Tünde, aki szerint ezzel a szellemi irányítással a test még jobban reagál a végrehajtott mozgásokra, és erős, rugalmas mély tartóizmokat és szép formás mozgatóizmokat hoz létre. Ezt tudtam a pilatesből. Aztán két éve megismerkedtem egy kitűnő gyógytornász oktatóval, Almássy Csillával, akinek pár dinamikus jóga órájára is eljutottam. Itt jöttem rá, hogy ez az a másik mozgásforma, ami hiányzik az életemből. Ahol szól a zene, merthogy a klasszikus pilatesben nincs zene, lágyak a kézmozdulatok és tökéles testtudatot fejleszt.

A jógában használt gyakorlatok mesél e mozgásformáról Tünde, az oktató , sorozatos felépítése végig vezetik az embert az összes izomcsoporton, miközben a teljes koncentrációval kikapcsolja a mindennapi stresszből.

- A dinamikus jóga először a testre gyakorol jó hatást és a folyamatos végzése során ébredünk rá arra, hogy milyen önkontrollt és pozitív gondolkodást eredményez az agyban - teszi hozzá, majd elmondja: dinamikus jóga azoknak ajánlható, akik inkább a mozgás felől szeretnék megtapasztalni az elmélyülést. Ezáltal egy lecsendesedett élettérben mindenki máshogy látja a problémáit.

Ugyanakkor a gyakorlatok gyönyörű tartást biztosítanak, erős és rugalmas mély tartóizmokat és feszes, kemény mozgatóizmokat kapunk általuk. Pont úgy, mint a pilatesben.

Sokan gondolják, hogy a jóga egy vallás. De ez nem így van szögezi le Tünde, aki elárulja, hogy a jógának rengeteg ága van és leginkább életformaként vagy életfilozófiaként lehet jellemezni. A gyakorlatok csak közelebb viszik a testet a szellemhez. Schleier Tünde január 25-én nyílt napon mutatja be a pilatest és a jógát az érdeklődőknek a Színház utcai mozgásstúdiójában. Új év, új mozgásforma?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!