Felvidékről is érkeznek versenyzők

2020.01.31. 20:17

Háromórás verseny a magyar rejtvényfejtők napján

Háromórás rejtvényfejtőversenyt szerveznek a magyar rejtvényfejtők napja alkalmából vasárnap; ez lesz 2020-ban a legnagyobb hazai ilyen vetélkedő.

Forrás: Shutterstock

A Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE) és a Füles rendezvényéről Kasparek Éva, a ROE elnöke elmondta: az egyesület kezdeményezésére 2007 óta minden év február 3-án a Füles című rejtvénylap első számának megjelenésének napján ünneplik a magyar rejtvényfejtők napját.

Idén immár tizenharmadik alkalommal szerveznek nagyszabású rejtvényfejtőversenyt az ünnepre.

A versenyen összesen 16 kategóriában mérhetik össze tudásukat a versenyzők: a közismert hagyományos keresztrejtvénytől amely típusból az első magyar nyelvű, még kereszt-szórejtvény címmel épp 95 évvel ezelőtt jelent meg hazánkban , a kezdőknek való skandináv rejtvényeken, a szójátékokon, a képes, szöveges, logikai, szudoku feladványokon át a mestereknek készülő kevert olaszig számos feladványtípus lesz. A versenyzőknek három órájuk lesz arra, hogy minél több kategóriában próbára tegyék tudásukat a budapesti Hotel Hungaria City Centerben.

Kasparek Éva hozzátette: a verseny az elmúlt évek során annyira népszerűvé vált, hogy egyre nagyobb termet kellett biztosítani a rendezvények, de az idei évi 260 fős keretet is fél nap alatt betöltötték a regisztrálók, akik közül több versenyző is érkezik majd Felvidékről.

A ROE elnöke szólt arról is, hogy

az idei versenyen díjazzák a tavalyi év legjobb versenyzőit is, köztük a mesterszintűek csapatbajnokságában példa nélküli módon, negyedszázada folyamatosan bajnokságot nyerő miskolci rejtvényfejtőket.

A miskolci mesterszintű rejtvényfejtő csapat tagjai a tavalyi, zsinórban 25. győzelmükkel megdönthetetlennek látszó rekordot állítottak fel a hazai rejtvényfejtő mozgalomban. A négy fős miskolci csapat különlegessége, hogy közülük hárman Barna Viktor, Hatvani Szabolcs és István György már az első győzelmüktől együtt fejtenek, őket egészíti ki Varga Sándor tette hozzá.

Kasparek Éva megjegyezte:

a rendezvényen, mint egy régi író-olvasó találkozón, a rejtvényfejtőknek lehetőségük van találkozni a Füles rejtvénykészítőivel.

Azoknak, akik idén nem tudtak a hétvégi versenyre regisztrálni, a ROE februárban és márciusban újabb országos rejtvényfejtő-versenyeket hirdetett meg Kecskemétre, Székesfehérvárra és Budapestre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!