mindig van remény

2018.02.10. 11:10

Társkereső oldalon keres partnert Rómeó, a béka

A bolíviai vízibékafaj utolsó egyedének környezetvédők keresnek párt, ugyanis pusztulása a faj kihalást jelentené.

A Sehuencas-vízibéka (Telmatobius yuracare) faj kihalását fogja jelenteni, ha nem találnak egy Júliát a Cochabamba város Természettudományi Múzeumának akváriumában élő 10 éves Rómeónak.

„Nem akarjuk, hogy elveszítse a reményt” – mondta Arturo Munoz, a Global Wildlife Conservation vadvédelmi szervezet tudósa, aki összefogott a Match nevű társkereső honlappal, hogy adományt gyűjtsön Rómeó párjának felkutatására. A pénzalapot arra fogják felhasználni, hogy átkutassák a bolíviai patakokat, folyókat, él-e ott nőstény Sehuencas-vízibéka, akárcsak ebihalként. „Reménykedünk abban, hogy vadon találunk néhányat, és elkezdhetünk egy fajmentő szaporítási programot” – tette hozzá Munoz.

A Sehuencas-vízibékák körülbelül 15 évig élnek.

Ha addig nem találnak párt Rómeó számára, könnyen a Galápagos-szigeteken 2012-ben elpusztult Magányos George nevű óriásteknős sorsára juthat, hiszen vele kihalt az egész alfaj.

Bálint-napig 15 ezer dollárt akarnak gyűjteni a szakemberek, ezért létrehoztak egy profilt, videót mellékelve hozzá Rómeónak a társkereső honlapon.

„Helló, Rómeó vagyok, egy Sehuencas-vízibéka Bolíviából” – mondja spanyol akcentusú, angol nyelvű bemutatkozásában a békahang.

„Nagyon egyszerű fiú vagyok. Magának való, szeretem az estéket otthon tölteni. Szeretek enni. Azért vagyok itt, hogy megtaláljam szerelmemet, ahogy ti is”

- mondja a békahang.

Rómeóra 10 éve bukkantak a szakemberek. Tudták, hogy a faj a kihalás szélén áll, de nem gondolták, hogy képtelenek lesznek párt találni számára.

„Egy évvel befogása után kezdte hívogatni párját, ám az utóbbi időben kuruttyolása egyre erőtlenebb” – mondta Munoz, aki hozzátette, hogy Rómeónak különösen muzikális a nászéneke.

Borítókép: Rómeó, a béka. AFP PHOTO / Global Wildlife Conservation / Matias Careaga 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában