Hamarosan elfogy a tárhely!

2021.11.30. 18:00

Így csináljunk helyet a Gmailben, ha már fizetni kell érte

Először is ürítsük ki a Gmail szemetesét.

Sokan kaphattak mostanában váratlanul üzenetet a Google-től, hogy elfogyott a tárhelyük: vagy vásároljanak csinos díjért további tárhelyet, vagy töröljenek a fájljaikból, mert különben

hamarosan nem tudnak üzeneteket küldeni és fogadni. A nekik küldött üzeneteket pedig a rendszer visszaküldi a feladónak.

Ez a kellemetlenség többnyire abból adódik, hogy sok felhasználó nem vette komolyan a figyelmeztetést, hogy ez év júniustól a fotók is fogyasztják a Google tárhelyét. Aki elfelejtette kikapcsolni a Google Fotók szinkronizálását, annak mostanra könnyen megtelhetett a tárhelye.

Jó tudni, hogy a nem fizető földi halandóknak összesen 15 GB ingyenes tárhely jár: ennek fedeznie kell az e-mailjeinket, a Google Drive-on lévő fájljainkat és a Google Fotókban lévő fotóinkat. Ha nem akarunk fizetni, rendet kell tenni, hogy működtethessük a Gmail-fiókunkat.

Hogyan szerezhetjük vissza az ingyenes tárhelyet?

Először is ürítsük ki a Gmail szemetesét. Kattintgassunk, menjünk lejjebb az e-mail baloldalt található könyvtárai között: Továbbiak – Kuka.

Vegyük figyelembe, hogy amit innét törlünk ki, az örökre eltűnik, vissza nem állítható.

Ez a művelet átmenetileg enyhíti a bajt – a Kuka tartalma is beleszámít a tárhelyfoglalásba. Amúgy a Gmail automatikusan törli azokat az e-maileket, amelyek több mint 30 napja a szemetesben vannak.

Következő lépésben ide kattintva és a nevünket jelszavunkat megadva megnézhetjük, mennyi szabad kapacitásunk van még.

Ha nem akarunk további tárhelyért fizetni, az első feladat a készülékeinken kikapcsolni a Google Fotók szinkronizálását. A Google Fotókon belül találhatók a program beállításai, de érdemes az okostelefonon a szinkronizálást mielőbb kikapcsolni.

A tárhely felszabadítását lehet például a nagyobb fájlokkal kezdeni, itt listázhatjuk a számítógépen a fájlokat a legnagyobbtól a legkisebbig. Miután másolatot készítettünk a mentésre érdemes dokumentumainkról, helyezzük a kidobásra ítélt fájlokat a kukába, majd azonnal töröljük is azokat véglegesen.

Jó tudni, hogy a Google már nem olyan nagylelkű velünk: a 15 GB-os ingyenes tárhelyet az e-mailek és azok mellékletei is fogyasztják.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!