Ha még nem tudnánk

2021.11.27. 06:00

Érdemes megtanulni az év szavát: NFT

Az NFT-t választotta 2021-ben az év szavának a Collins angol szótár, miután hatalmasra nőtt az érdeklődés a non-fungible tokens, azaz a nem helyettesíthető tokenek iránt, amelyek akár többmillió dollárba is kerülhetnek.

Az NFT (non-fungible token, nem helyettesíthető token) olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. Minden NFT-nek van saját blockchain alapú digitális „pecsétje”, amely az eredetiségét és tulajdonosát igazolja.
   
A glasgow-i székhelyű kiadó a honlapokat, újságokat és folyóiratokat, valamint a közösségi médiát pásztázva választja ki az év szavát, azt vizsgálva, hogy mely angol kifejezések használata ugrott meg az adott évben a legnagyobb mértékben.
 

A Collins szakemberei szerint az NFT használata 2021-ben 11 ezer százalékkal növekedett.

„Az NFT mindenütt ott van a művészetektől kezdve a gazdasági területekig, galériákban, aukciósházakban és szerte a közösségi médiában” – mondta Alex Beecroft, a Collins English Dictionary vezérigazgatója. Hozzátette: még nem tudni, hogy az NFT befolyása tartós lesz-e.
   
Az NFT idén vált ismert technológiává, amikor magas áron kezdték értékesíteni.

Március közepén csaknem 70 millió dollárért (23 milliárd forintért) kelt el egy digitális műalkotás a Christie's árverésén, amelyen az aukciósház először adott el egy fizikai mivoltában nem létező műtárgyat. Az Everydays - The First 5000 Days című digitális alkotást az amerikai Mike Winkelmann, művésznevén Beeple készítette. Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója 2,9 millió dollárért (852 millió forintért) adta el első tweetjét, az elektronikus zenész Grimes pedig 6 millió dollárért (1,9 milliárd forintért) értékesítette digitális művészetét.
 

Borítóképünkön egy kiállítás látogatója a „Gépi hallucinációs tér” című NFT előtt pózol

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!