Csákvár

2015.06.23. 16:49

Ebadót terveznek Csákváron - Sok a szökött kutya

Csákvár - Ebadó bevezetésén gondolkodik a település. A legdrágább, ha megszavazzák, a veszélyes ebet tartóknak lesz a kutyatartás.

S. Töttő Rita

- Évek óta problémát jelent a városban a telkekről kiszökdöső ebek kérdése - mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Illés Szabolcs polgármester, miért vetődött fel a városban az ebadó bevezetése. A tervezetet hamarosan tárgyalja is a testület. Annak részleteiről most még csak annyit tudni, hogy például aki veszélyes kutyát tart, annak körülbelül 20 ezer forint adót kellene fizetnie évente. Az átlagos kutyatartók pedig, bármennyi ebről is gondoskodnak portáikon, 6 ezer forintnál nem fizetnének többet. De ezek az összegek még csak felvetések- szögezte le a polgármester, aki szerint a befolyó adót a gyepmesteri szolgáltatásra fordítanák, ugyanis a szolgáltatóval kötött szerződés szerint az önkormányzat havi átalányt, valamint befogáskor esetdíjat is fizet.

A legtöbb kutyára vigyáznak gazdáik, de van, amelyik szökik. Fotó: Molnár Artúr

A csákvári kutyák nagy része egyébként chipelve van, így javarészt megkerülnek a gazdák egy-egy gyepmesteri befogást követően, de még így is túl gyakran szöknek utcára az ebek hangsúlyozza Illés Szabolcs. A városban 1034 kutyát tartanak nyilván, de rajtuk kívül rengeteg macska s egyéb kedvenc is él a csákváriakkal. Éppen ezért a képviselő-testület következő ülésén arról is dönt, szabályozza-e a kedvtelésből tartott állatok tartásának körülményeit. Ha ilyen jellegű rendelet alkotásáról döntenek, következhet a tervezet részletes kidolgozássa, amelyben a legkisebb kedvenc csúszómászóktól a nagy négylábú háziállatokig minden lehetséges fajt belevesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!